Winkeliers lopen omzet mis door werkzaamheden gemeente

donderdag 13 maart 2014

Ondernemers zijn de dupe van wegwerkzaamheden. Volgens MKB Nederland bedraagt de financiële schade voor winkeliers gemiddeld een ton, maar kan het oplopen tot 2,5 miljoen euro.

MKB Nederland deed onderzoek naar werken aan de weg, zoals herinrichting van straten, rioleringswerkzaamheden of de bouw van een tram- of treintunnel. Volgens de organisatie vormt communicatie het grootste struikelblok. Er zijn voorbeelden van ondernemers die om meer informatie vragen, maar geen gehoor krijgen. Slechts in 10 procent van de gevallen wordt er actief gecommuniceerd naar de ondernemers tijdens alle fases van de werken.

MKB Nederland stuurt binnenkort een brief aan alle gemeenten in Nederland met een handreiking openbare werken. Deze gaat uit van een drietrapsraket: Informeren en betrekken van ondernemers bij de uitvoering van werkzaamheden begint al vooraf. Vervolgens is het zaak om ook tijdens het proces contact te houden en afspraken te maken over geschillen. Tot slot moet er ook aandacht zijn voor de nazorg: evalueer, compenseer schade en los geschillen op.