Winkeliers woedend op organisatie Moba

maandag 10 maart 2014

Arnhemse winkeliers zijn woedend op de organisatie van de Arnhem Mode Biënnale (Moba). Naar eigen zeggen hebben zij gezamenlijk nog 110.000 euro tegoed van het evenement. Dat schrijven de ondernemers in een brief aan de gemeente Arnhem, de provincie Gelderland en Stichting Artez, zo meldt Omroep Gelderland.

De ondernemers ontvingen afgelopen week een brief van het bestuur van Moba waarin zij worden verzocht om mee te werken aan een crediteurenakkoord met betrekking tot openstaande facturen. Dit zou erop neerkomen dat de gemaakte kosten van de winkeliers niet geheel, of – in het geval van faillissement – in zijn geheel niet worden uitbetaald.

In totaal hebben 25 ondernemers nog geld tegoed van Moba. “Voor ons is dit behalve zeer vervelend en bedreigend ook een principe kwestie,” schrijven de ondernemers.

Naast openstaande bedragen zijn er volgens de winkeliers ook ten onrechte extra kosten op hen verhaald. Zo zou de gemeente na afloop van het evenement een rekening van 42.000 euro hebben gestuurd voor schoonmaakkosten van Rozet, het gebouw dat voor de tentoonstelling gebruikt is. Ook is de 160.000 euro schuld van vorig jaar volgens de ondernemers doorberekend in de balans van dit jaar.

Als de winkeliers geen reactie krijgen, willen zij landelijk aan de bel trekken, zegt een gedupeerde tegen Omroep Gelderland. Ook sluiten zij gerechtelijke stappen niet uit. “Wij willen gewoon ons geld,” aldus onderneemster Ineke Hans. “We vinden dat de gemeente, de provincie en Artez hun verantwoordelijkheid moeten nemen.”