‘Kinderarbeid en Sumangali is een brancheprobleem’

woensdag 25 april 2012

C&A is één van de modebedrijven die werkt met toeleveranciers in Tamil Nadu in Zuid-India. De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Landelijke India Werkgroep (LIW) hebben geconcludeerd dat de arbeidsomstandigheden in de Zuid-Indiase kledingindustrie nog steeds zeer slecht zijn. De overgrote meerderheid van de werknemers in vier onderzochte fabrieken, is jonger dan achttien en is kasteloos. Volgens het onderzoek genaamd ‘Maid in India’ wordt er gewerkt met het Sumangalisysteem, waarbij meisjes worden gelokt met de toezegging van een redelijk salaris na afloop van het contract, dat ze kunnen gebruiken voor hun bruidsschat. Meer dan zeventig westerse modebedrijven werden in het onderzoek meegenomen, waaronder C&A, Diesel, Primark en Tommy Hilfiger. In een gezamenlijke reactie op het onderzoeksrapport van SOMO stellen diverse kledingmerken dat ze de misstanden veroordelen. FashionUnited vraagt Edwin Fafié van C&A hoe de moderetailer omgaat met misstanden in Zuid-India.

Wat zijn de problemen in de fabrieken in Zuid-India?
Edwin Fafié: “De twee grootste problemen zijn kinderarbeid, dus kinderen jonger dan veertien jaar die werken, en het Sumangalisysteem. Dat gebeurt vooral in de de spinnerijen en weverijen, dus niet de bedrijven waar we direct zaken mee doen. Het is lastig te traceren wat daar gebeurt.”

Hoe kunnen Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen en de Landelijke India Werkgroep, die honderdtachtig medewerkers interviewden, dan wel concluderen dat het niet goed gaat in de fabrieken?
“We werken met meer dan duizend fabrieken, die allemaal een contract moeten ondertekenen waarin in staat dat ze zich aan onze code moeten houden. Die bedrijven worden regelmatig gecontroleerd. Als we merken dat er misstanden zijn bij de duizenden bedrijven die weer producten aanleveren voor de fabrieken waar wij mee werken, dan pakken we dat aan. Volledige controle over de toeleveringsketen is niet haalbaar.”

Vorig jaar ging C&A om de tafel zitten met Staatssecretaris Henk Bleker. Wat kan de politiek doen?
“Kinderarbeid en het Sumangalisysteem is verboden in India. Maar de helft van de tijd zijn wij bedrijven daar aan het uitleggen wat de Indiase wetten zijn. De politiek kan lobby’en. Daar steunen ze het Nederlandse bedrijfsleven, de economie en ook het consumentenvertrouwen mee. Helaas wil dat niet zeggen dat politici in India zich ook direct iets aantrekken van de kritiek.”

Is het nog wel goed om zaken te doen in Zuid-India?
“Weggaan lost niets op. Het probleem is niet alleen ons probleem, het is een omvangrijk probleem, van de hele branche. We proberen meer en meer vat te krijgen op de tweede lijn in de productie; door te overleggen, door hulp van de politiek en door samen te werken met collega-modebedrijven. We hebben samenwerkingsverbanden met onder andere H&M en Adidas en overleggen ook met CBW-Mitex en de Raad Nederlandse Detailhandel.”

Wat onderneemt C&A verder nog voor stappen?
“We werken al samen met Terre des Hommes, om bijna tienduizend Indiase meisjes uit het Sumangalisysteem te halen. Ook hebben we zo’n negentigduizend gezinnen informatie gegeven, over wat de gevaren zijn als kinderen op jonge leeftijd al naar een fabriek worden gestuurd. ”