24 uur per dag online shoppen in Zwolle via Smobshop-app

donderdag 12 december 2013

De winkels in de binnenstad van Zwolle zijn door een nieuwe shopping-app onder één knop op de smartphone toegankelijk. In de Smobshop-app is alle informatie over de winkels te vinden, waaronder bijvoorbeeld kortingsacties, maar de app is bovenal een webshop. Consumenten kunnen met hun smartphone 24 uur per dag online shoppen in de 250 winkels die bij de app zijn aangesloten.

Smobshop-app ontwikkeld om online te shoppen in winkels Zwolle

Het initiatief voor de Smobshop-app komt van ontwikkelingsbedrijf CrowdMessenger. Het bedrijf helpt winkels en winkelgebieden met ideeën om de (online) verkoop te stimuleren en heeft het gehele concept bedacht en ontwikkeld. CEO van CrowdMessenger, Angelo Egbertzen is zelf woonachtig nabij Zwolle en kent de stad goed. Vandaar dat het een logische keuze was het initiatief in deze stad te laten proefdraaien. In samenspraak met de Gemeente Zwolle en de ondernemersvereniging Citycentrum Zwolle is het concept onder de aandacht gebracht bij de ondernemers in de Zwolse binnenstad.

Eigenaar van damesmodewinkel Tenue de Ville, Giel Hakkenberg, is enthousiast over het nieuwe concept. Het openen van een eigen webshop zou veel geld kosten en er komt logistiek veel bij kijken. Met de Smobshop-app wordt online verkopen een stuk laagdrempeliger, aldus de retailer. Bovendien denkt hij dat het goed is als de ondernemers in de binnenstad hun krachten bundelen om samen het aantal klanten te vergroten.

Ook Edwin Jansen van luxe herenmodezaak Aldino Mode vindt de Smobshop-app een goed platform. Jansen benadrukt dat elk initiatief om meer (online) klanten te trekken welkom is, dus ook de Smobshop-app. Giel Hakkenberg van Tenue de Ville bevestigt positieve reacties van zijn klanten te krijgen. Beide winkeliers kunnen echter nog niet veel zeggen over het effect van de nieuwe shopping-app.

De procedure achter de Smobshop-app is simpel: de winkeleigenaren plaatsen zelf hun productfoto's en de bijbehorende beschrijvingen. Zodra de klant een artikel bestelt, krijgt de winkelier een mail of sms en zorgt ervoor dat de bestelling klaar ligt. Het Smobshop-team stuurt een koerier die de bestelling in de winkel ophaalt en naar de klant brengt. Bij klanten in Zwolle levert een fietskoerier de bestelling nog dezelfde dag. Ondernemers betalen 59 euro per maand voor deelname aan de shopping-app.

Smobshop-app komt in veertien Nederlandse steden en in het buitenland

Tot nu toe hebben 250 winkels zich bij het initiatief aangesloten. Ondertussen is de Smobshop-app al wel in de lucht, maar nog niet helemaal in werking. Gebruikers worden door gestuurd naar de homepage van de winkel naar keuze. Het is nog heel even wachten tot de eerste dertig winkels hun producten online hebben staan, zodat het project definitief van start kan gaan.

“Voor resultaten is het nog wel vroeg,” zegt Egbertzen bij navraag, “maar bijvoorbeeld retailer Van Beek Lederwaren (met een eigen webshop, red.) heeft sinds de deelname zijn online verkopen zien verdubbelen.” CrownMessenger zal de komende maanden de resultaten blijven meten en monitoren, maar aanmeldingen van geïnteresseerde retailers stromen alvast binnen, aldus de CEO.

Naast Zwolle, maken ook de winkels in het nieuwe winkelcentrum 'New Babylon' in Den Haag gebruik van de Smobshop-app. CrownMessenger heeft plannen om het concept medio 2014 internationaal van start te laten gaan, maar begint met veertien Nederlandse steden, waaronder Nijmegen en Breda.

Ingrid Reinds