• Home
  • V1
  • Leads
  • AFW: Aziz Bekkaoui brengt hommage aan diversiteit

AFW: Aziz Bekkaoui brengt hommage aan diversiteit

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Aziz Bekkaoui heeft zijn collectie handig geïnfiltreerd bij de show van Mattijs van Bergen. Op de eerste rij zit modejournalist en –icoon Anyouk Tan in slechts een gigantische, rode sjaal van de Nederlands-Marokkaanse ontwerper. De ochtend voor zijn show, op de openingsavond van de Mercedes-Benz

FashionWeek Amsterdam (AFW), had hij het kledingstuk al onthuld bij tv-programma Koffietijd. “Dit grote object kun je ook gewoon over je grijze jas aan doen, in de kleurloze winter.”

Samen met Mattijs van Bergen verzorgt Aziz Bekkaoui de openingsavond van de twintigste editie van de Amsterdamse modeweek. Maar, openingsavond of openingssoirée, zo mogen we het niet meer noemen. “Het is gewoon de eerste show van de fashionweek,” aldus directeur Rob Zomer. “Alle ontwerpers zijn goed, iedereen krijgt gelijke kansen.”

Voor

Bekkaoui is de show zijn debuut op AFW. Na zijn studie aan Artez in Arnhem won hij de Grand Prix, voor de beste damescollectie, tijdens het Festival des Jeunes Stylistes in Hyères. Daarna nodigde Paco Rabanne hem uit voor zijn ‘voorprogramma’. Bekkaoui toonde jaren lang zijn collecties in Parijs. Totdat hij genoeg kreeg van de modebranche. Hij vond zichzelf altijd al meer een modevormgever dan ontwerper – zijn levensdoel is bruggen slaan tussen mode en kunst – en legde zich tien jaar lang toe op performances en installaties.

‘Fight the power’ van Public Enemy klinkt uit de speakers als het licht uitgaat bij de presentatie van Bekkaoui’s wintercollectie voor 2014 en 2015. Op het hiphopnummer uit de eind jaren tachtig voert een leger modellen - met bivakmutsen, zwarte bomberjacks en kisten - een ‘protestbreakdance’ uit. Met de collectie, genaamd Images Rule, wil Bekkaoui alle looks reflecteren die zijn ontstaan vanuit religieuze, politieke, militaire, functionele en modieuze redenen. De ontwerper noemt zijn collectie, met een mix van materialen als leer, kant en bont, een hommage aan diversiteit. Hij zich liet inspireren door de multiculturele stad, wat leidde tot een collectie die het midden houdt tussen couture, casual, urban mode en sportswear. Zowel de mannen als de vrouwen dragen stoere bomberjacks als kanten panty's. De mode is volgens de modevormgever ook een pleidooi voor artistieke vrijheid.

Mattijs ven Bergen geïnspireerd door Vincent van Gogh

Heeft Mattijs van Bergen een deel van zijn creatieve onafhankelijkheid ingeleverd? Hij sloeg de handen ineen met het Van Gogh museum en inspireerde zijn collectie op de schilderstechnieken en het kleurgebruik van de negentiende-eeuwse schilder. Het resultaat: een typische Mattijs collectie, maar niet heel vernieuwend. Zo toont hij linnen broeken met peplumtops, klokkende rokken en natuurlijk veel plissés. "Van Gogh inspireerde mij om vast te houden aan mijn artistieke handschrift," verklaart de ontwerper in een persbericht.

Toch probeert Van Bergen zijn plissés te blijven innoveren door kledingstukken te tonen met plooien in de vorm van bloemen. Hij presenteert ook jurken met digitale prints van Van Goghs schilderijen Amandelbloesem, Zonnebloemen en Boomwortels. Van Bergen paste verder grafische vlakken toe, hexagons, die refereren aan de zeshoekige kleurencirkel van Charles Blanc, die Van Gogh gebruikte.

"Ik schilder met stof," zei Van Bergen vorige week. "In mijn studio maken ze grappen dat ik de reïncarnatie ben van Van Gogh. Ik vind zijn werk prachtig, hoe hij kleuren bij elkaar brengt en dat de textuur van de verf voelbaar is, dat hoop ik ook met kleding te kunnen."

Yasmine Esser

Foto’s: Peter Stigter

AFW
Amsterdam Fashion Week
Aziz Bekkaoui
Mattijs
Mattijs van Bergen
Mercedes-Benz FashionWeekAmsterdam