• Home
  • V1
  • Leads
  • Adidas onder vuur

Adidas onder vuur

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Dat Duitse sportgigant Adidas een zeer succesvol halfjaar achter de rug heeft is niemand ontgaan. Het EK Voetbal heeft 's werelds een na grootste sportmerk geen windeieren gelegd. Het bedrijf realiseerde in de eerste helft 2012 een

nettowinststijging van ruim 30 procent en een omzet van 7,3 miljard euro. Toch ligt Adidas momenteel onder vuur.

Sum
OfUs.org - een mondiale organisatie die zich sterk maakt voor een betere wereldeconomie - heeft een petitie tegen Adidas in gang gezet om het concern te dwingen Indonesische arbeiders een bedrag van 1,8 miljoen dollar (1,4 miljoen euro) uit te betalen. De desbetreffende arbeiders kwamen plotseling op straat te staan toen hun werkgever, Adidas' leverancier PT Kizone's eigenaar, onverwacht de fabriek sloot en het land ontvluchtte. Volgens SumOfUs.org wachten de voormalige werknemers al anderhalf jaar op het geld dat Adidas weigert te betalen.

En de kritiek houdt hier niet op. Adidas wordt al jaren lang verweten dat het mensenrechten schendt. Een nieuw rapport van de ngo Playfair 2012, 'Fair Games? Human rights of workers in Olympic 2012 supplier factories', is onlangs verschenen waaruit blijkt dat topmerken als Adidas zich schuldig maken aan systematische schending van mensenrechten. Voor het rapport zijn tien sportkledingfabrieken in Sri Lanka, China en de Filipijnen onderzocht en de bevindingen zijn zorgwekkend. De arbeiders zouden onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken voor bedragen die amper voorzien in hun levensbehoeftes. De arbeiders zitten nauwelijks boven of soms op de armoedegrens en zouden, zonder vakbond, gedwongen worden te werken.

Het Duitse bedrijf is voorts nog maar net bekomen van een schandaal dat zich een paar maanden geleden afspeelde bij Adidas India. 'Commerciële onregelmatigheden' bij de Reebok India tak hadden het bedrijf een verlies van 125 miljoen euro gekost, aldus Adidas topman Herbert Hainer. Een maand voordat Adidas de onregelmatigheden bekend maakte, werden Reebok India's managing director Subhinder Sing Prem en COO Vishnu Bhagat ontslagen en vervangen door een nieuw management. Volgens een geheime bron van The Times in India, zou Prem - afkomstig van het toen nog zeer succesvolle Reebok - het bedrijf te gronde hebben gericht door zijn verzengende ambitie. Prem zou sinds de overname van Reebok in 2005 topman hebben willen worden van de geïntegreerde organisatie. Na zijn benoeming tot managing director in mei 2011 gooide Prem alles in de strijd om uit te breiden in India. Dit lukte hem erg goed. Het aantal Reebok winkels schoot omhoog van honderd in 2003 tot negenhonderd in 2012. Helaas ging dit wel ten koste van eerlijke praktijken, bleek na een intern bedrijfsonderzoek dat de directie van Adidas in januari van dit jaar liet uitvoeren.

Volgens de bron van The Times zouden Prem en Bhagat hun franchisenemers voorraad in rekening hebben gebracht die ze nooit kwijt konden en hadden zij beloofd dat Reebok de overtollige voorraad zou terugnemen. Dat gebeurde niet, maar het hoofdkantoor in Duitsland zag alleen de stijgende lijnen en was tevreden. Franchisenemers gingen echter protesteren en weigerden nog meer te betalen tot de kwestie van de overtollige voorraad werd opgelost, hetgeen nooit gebeurde. Dit was het begin van het einde voor Prem. Reebok werd op een gegeven moment gedwongen de prijzen van hun goederen te verhogen om de tekorten te dekken, maar uiteindelijk kon Reebok zijn leveranciers niet langer betalen en kwam de directie van Adidas in actie met een bedrijfsonderzoek. Dat de directie niet eerder optrad zou te maken hebben met het feit dat India maar een minuscuul deel van de totaalomzet van het concern vertegenwoordigt, meldt The Times.

Ondertussen heeft Adidas Prem en Bhagat aangeklaagd wegens bedrijfsfraude. Beide heren ontkennen de beschuldigen en Prem heeft Adidas inmiddels aangeklaagd wegens laster en beëindiging van diensten.

Foto's: Adidas Originals
Adidas
India
Reebok