Ann Demeulemeester verlaat haar label

woensdag 20 november 2013

"Er komt een nieuwe tijd aan, voor zowel mijn persoonlijke leven als voor het merk Ann Demeulemeester," schrijft de ontwerpster. Het Amerikaanse modevakblad WWD ontving een kopie van een handgeschreven brief van Demeulemeester, waarin ze haar vertrek aankondigt.

Volgens Ann Demeulemeester heeft het merk inmiddels een eigen identiteit en kan het modebedrijf ook zonder haar verder groeien. "Ik vertrouw het bedrijf en de mensen waarmee ik hard heb gewerkt. We hebben deze stap samen voorbereid en we zijn klaar voor toekomst."

De ontwerpster is niet de eigenaresse van het bedrijf dat haar naam draagt. In 2005 nam Anne Chapelle, die al sinds 1994 manager is van het modehuis, een meerderheidsbelang in het bedrijf. Zij heeft ook aandelen in het bedrijf van Haider Ackermann. Patrick Robyn, Demeulemeesters man, bezit ook een groot deel van de aandelen in het modehuis Ann Demeulemeester.

Ontwerpster Anne Demeulemeester stopt bij het modehuis

Demeulemeester verwierf bekendheid met de Antwerpse Zes, een groep ontwerpers - Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs en Marina Yee - die in de jaren tachtig afstudeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Met hun sterke visie op de mode zorgden ze voor een nieuwe golf binnen de internationale mode en zetten ze Antwerpen internationaal op de kaart. In het najaar van 1988 besluiten de Zes hun kans te wagen in Parijs. Ze showden gezamenlijk hun collecties in het hotel Saint James & Albany. Van daaruit gingen de Zes een voor een hun eigen weg.

De ontwerpster schrijft ook in haar brief dat het modehuis haar mannen- en vrouwencollectie voor de herfst- en winter 2014 en 2015 samen zal showen in Parijs, op 27 januari aanstaande.