Arnhem en Alexander van Slobbe twisten over uniformen

dinsdag 31 juli 2012

De gemeente Arnhem wil de 35.000 euro die ze heeft betaald voor de bedrijfskleding van de hand van ontwerper Alexander van Slobbe, terug. Maar de couturier, bekend van zijn minimalistische mode, peinst er niet over. “Een aantal gebruikers heeft onjuiste maten doorgegeven,” zegt hij in een persverklaring.

Het begon allemaal zo mooi, twee jaar geleden. Ontwerper Alexander van Slobbe droeg de gemeente Arnhem een warm hart toe – hij studeerde immers cum laude af aan de Arnhemse hogeschool voor de kunsten Artez – en de gemeente wilde een bijdrage leveren aan ‘Arnhem Modestad’. Van Slobbe, die wereldwijd succesvol werd met de labels Orson + Bodil en SO en een prijs won met zijn kleding voor vervoersmaatschappij Connexxion, ontwierp voor tweeëntwintig ambtenaren een nieuw uniform. Het ging om receptiemedewerkers en werknemers van het Museum voor de Moderne Kunst Arnhem.

Nu blijkt dat de ambtenaren hun oude pakken weer hebben aangetrokken. Het draagcomfort zou te wensen over laten en de stof zou niet genoeg ademen. De gemeente liet vorige week aan de NOS weten dat Van Slobbe zich niet aan de afspraken had gehouden. Het logo van de gemeente was dan wel goed zichtbaar – de enige voorwaarde die er aan het ontwerpen van de kleding was verbonden – maar het ontwerp zou niet goed zitten. Gevolg: de gemeente wil op zoek naar een nieuwe ontwerper èn de 35.000 euro terug.

Van Slobbe laat echter aan dagblad de Gelderlander weten dat hij niet van plan is het bedrag zomaar terug te storten. "Ik wil dat er een externe deskundige bij wordt gehaald. Dat kun je zien dat het niet alleen maar mijn fout was. Die externe deskundige zou ook de rechter kunnen zijn. Ik wil eerlijkheid."

In een persverklaring laat de ontwerper verder weten dat hij de situatie betreurt. Volgens Van Slobbe is door de gemeente Arnhem, voorafgaand aan het project, een selectiecommissie samengesteld met daarin onder andere vertegenwoordigers van de gebruikers van de dienstkleding en twee externe adviseurs die deskundig zijn op het gebied van modevormgeving. Ook in de ontwerpfase zelf was er veel overleg. De stoffen en de modellen werden uitvoerig besproken.

Wat er dan mis is gegaan? Volgens Van Slobbe is het onmogelijk dat de stoffen niet genoeg ‘ademden’. Voor de uniformen gebruikte hij hoogwaardige natuurlijke stoffen: van 100 procent wol en 100 procent katoen. En de pasvorm? Van Slobbe merkt op dat de gemeente Arnhem ervoor heeft gekozen niet met maatkleding te werken, maar heeft gekozen voor confectie. De ambtenaren moesten hun maten doorgeven, maar later werd duidelijk dat zij dit verkeerd hadden gedaan. “De gemeente bleek - vanwege budgettaire overwegingen - niet bereid alsnog de juiste maten te bestellen,” aldus Van Slobbe.

Foto: Orson + Bodil