Blokker moet Supertrash betalen na kopiŽren Bavariajurk

vrijdag 04 oktober 2013

Het namaken van een Supertrashjurk komt Blokker duur te staan. De keten met huishoudelijke artikelen moet zo’n 18.000 euro aan het modemerk uitkeren, voor de kosten van de rechtszaak. Ook moet Blokker een schadevergoeding betalen. De hoogte van de vergoeding moet nog worden vastgesteld. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

Blokker verkocht ter gelegenheid van het EK voetbal in 2012 een oranje tuniek. Supertrash stapte naar de rechter, omdat het kledingstuk veel weg had van de jurk die het modemerk in 2010 samen met biermerk Bavaria op de markt bracht. Het gaat om een oranje, mouwloze jurk van stretchstof, met brede banden op de schouders, een watervalhals en een rood-wit-blauwe ceintuur om de middel.

Winkelketen Blokker ontkent het ontwerp van Supertrash bewust te hebben gekopieerd. Volgens het bedrijf is het kledingstuk van Blokker geen jurk, maar een tuniek. Bovendien vindt de keten dat het ontwerp van Supertrash geen auteursrechten verdient, omdat het geen oorspronkelijk karakter heeft. De winkelketen verwijst naar een jurk uit een advertentie van Nivea, uit 2009, waarop ook een watervalhals te zien is. Volgens SuperTrash zijn er wel degelijk originele ontwerpkeuzes gemaakt. Het merk voert aan dat de Supertrashjurk de uitdrukking vormt van de eigen intellectuele schepping van de maker, dat het kledingstuk een eigen, oorspronkelijk karakter bezit en het persoonlijk stempel van de maker draagt.

Blokker verliest van Supertrash

De rechter oordeelt dat de afzonderlijke kenmerken van de jurk – de watervalhals, de breedte van de schouderbanden, de afwezigheid van mouwen, de lengte van de jurk, de kleur oranje, het gebruik van stretchstof en de toevoeging van een ceintuur – geen creatieve elementen zijn, omdat ze al eerder zijn toegepast in dameskleding. Maar doordat Blokker dezelfde combinaties heeft gemaakt van elementen als Supertrash, is de totaalindruk van de jurk hetzelfde. Volgens de rechtbank vertoont de Blokkerjurk dezelfde kenmerken als die de Supertrashjurk tot een auteursrechtelijke beschermd werk maken.

De huishoudketen krijgt van de rechtbank dertig dagen de tijd om alle Blokkerjurken die het bedrijf nog heeft, af te staan aan Supertrash, zodat het modemerk de jurken kan vernietigen. De kosten voor het verzenden en vernietigen van de kledingstukken moet Blokker betalen. Ook moet het bedrijf binnen tien dagen de kosten betalen die Supertrash aan de rechtszaak heeft uitgegeven. De proceskosten zijn nu begroot op 17.698,82 euro. Blokker moet verder een schadevergoeding betalen. Omdat de door SuperTrash gevorderde schade op dit moment echter nog niet kan worden begroot, kan het merk ook aanspraak maken op de winst die Blokker heeft gemaakt op de oranje jurken.

Foto rechts: Supertrash
Foto links: Blokker