Bread & Butter verhuist

woensdag 09 juli 2014

De geruchten zijn waar: Bread & Butter krijgt een zomereditie in Barcelona en een wintereditie in Berlijn. Maar er is meer: in september zal de modebeurs plaatsvinden in Seoel, in Zuid-Korea. "Dat is in 2015," zegt Bread & Butter baas Karl-Heinz Müller, die er wel van houdt om informatie geleidelijk naar buiten te brengen, tijdens een perspresentatie in Berlijn. "In 2016? Dan zien we wel waar we zin in hebben. Misschien doen we dan een zomereditie in het zonnige Barcelona en een wintereditie met sneeuw in Berlijn."

De sneeuw was juist één van de redenen voor Karl-Heinz Müller om de beurs in januari weg te halen uit Berlijn. Barcelona is een fijnere plaats om te vertoeven in de winter. En door de komst van Denim by Premièr Vison zijn veel modeprofessionals al in de stad.

Bovendien, er moest wat gebeuren. Modebeurzen, groot en klein, schoten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. Volgens Müller is het gevolg dat merken op meerdere beurzen in dezelfde stad hun collecties tonen, om zo koste wat kost de inkopers te bereiken. Inkopers klagen vervolgens. Alle evenementen lijken eigenlijk op elkaar. Het is te veel en te veel van hetzelfde. Orders worden steeds later geschreven. Wat is het nut eigenlijk nog van een modebeurs? Müller probeerde het tij te keren door consumenten toe te laten op Bread & Butter. Maar daar zaten de exposanten in de voormalige luchthaven Tempelhof niet op te wachten, dus werd de beslissing teruggedraaid.

Bread & Butter in januari 2015 naar Barcelona

Verhuizen, dat is volgens Müller de verandering waar de modebranche aan toe is. Terug naar Barcelona waar Bread & Butter van 2005 tot 2009 ook al plaatsvond. In 2005 leverde de beurs de stad zo’n 100 miljoen euro aan inkomsten, door de 90.000 bezoekers van Bread & Butter.

De modebeurs zal in januari 2015 worden gehouden in het 97.922 vierkante meter grote Fira de Barcelona. Behalve ruimte voor denim- en urbanwear heeft Bread & Butter 2400 vierkante meter gereserveerd voor een catwalk. 4000 vierkante meter is voor opkomende designers.

Müller noemt de wintereditie - van 8 tot 10 januari in Barcelona - de 'international season kickoff voor de modebranche'. "We overtreffen de Italianen. We zijn de eerste beurs van het seizoen. Dat is het eigenlijke breaking news dat ik jullie vertel," lacht hij.

Drie edities per jaar voor Bread & Butter

Over Seoel werd al langer gesproken. Müllers wens - alle top urban- en streetwearmerken van de wereld samenbrengen - komt begin september 2015 dan eindelijk uit. Merken die interesse hebben kunnen op 12 september dit jaar vast naar Seoel afreizen. Burgemeester Won Soon Park zal de mogelijke exposanten welkom heten.

"Nog één ding," besluit Müller zijn presentatie, vlak voor de wedstrijd begint, waarin die Mannschaft Brazillië met 7-1 zal vernederen. "Duitsland wordt wereldkampioen!" Daarop kunnen de bezoekers van de modebeurs enkel reageren met een luid gejuich.

Yasmine Esser