CEO Macintosh Retail Group stapt op

maandag 31 maart 2014

Na elf jaar vindt Frank de Moor het tijd voor een nieuwe CEO bij Macintosh. Per 1 augustus 2014 zal hij het moederbedrijf van schoenenformules als Dolcis en Scapino verlaten. De Raad van Commissarissen gaat de komende tijd op zoek naar een opvolger. "Ik ben van mening dat het verstandig is om na een periode van ruim elf jaar als CEO de ruimte te bieden aan een opvolger om sturing te geven aan de nieuwe fase die Macintosh in gaat," zegt CEO Frank de Moor in een persbericht. De topman vervulde sinds 1994 diverse directiefuncties bij dochterondernemingen van Macintosh. In 2002 werd hij benoemd tot lid van de Raad van Bestuur en sinds 1 februari 2003 is hij CEO van het schoenenconcern.

In de tijd dat De Moor aan het roer stond van Macintosh werd het bedrijf getransformeerd. Van de zes sectoren waarin Macintosh tien jaar geleden actief was, werd de focus verlegd naar mode- en interieurartikelen. "Er zijn veel strategische beslissingen genomen waarmee het portfolio van Macintosh ingrijpend is veranderd," zegt Henk van Dalen, voorzitter van de Raad van Commissarissen. "Frank had al vroeg een visie op de toekomst van non-foodretail en Macintosh was één van de eerste non-foodretailers die een duidelijke keuze maakte voor een cross channel toekomst."

CEO Frank de Moor heeft vertrouwen in toekomst Macintosh Retail Group

2013 was een zwaar jaar voor Macintosh. De markt- en weersomstandigheden drukten op de omzet van het moederbedrijf van Scapino, Dolcis, Invito en Steve Madden, terwijl de vorig jaar aangekondigde transformatie naar een cross-channel strategie in volle gang was. De omzet daalde het afgelopen jaar 8 procent naar 822,1 miljoen euro. Hoewel de schoenenretailer net als vorig jaar verlies maakte, was er een teken van herstel zichtbaar. Over 2012 kwam het nettoresultaat uit op -126 miljoen euro, over 2013 rapporteerde Macintosh een verlies van 12,1 miljoen euro.

De Moor is positief over de toekomst van het concern. "Met de klant als uitgangspunt hebben mijn collega's en ik Macintosh omgebouwd naar cross channel retailer in fashion en living. Er ligt nu een goede basis om te kunnen profiteren van de betere tijden die voor consumenten gaan aanbreken. Ik geloof oprecht dat dit gaat leiden tot resultaatherstel in Nederland, verhoging van de goede resultaatbasis in België en Luxemburg en winstgevende groei in Groot-Brittannië."

De CEO krijgt geen vertrekvergoeding. Wel is de Raad van Commissarissen van plan hem een deel van de variabele beloning 2014 toe te kennen. Het maximum van deze bonus is 139.000 euro. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van de verbetering van de operationele resultaten van Macintosh in de eerste helft van 2014 en de stand van zaken van de lopende herfinancieringsgesprekken op 1 augustus.