Charles Vögele niet uit rode cijfers, wel licht herstel

dinsdag 08 april 2014

Charles Vögele rapporteert over 2013 opnieuw een negatief resultaat. De Zwitserse retailer leed het afgelopen jaar een verlies van 35 miljoen CHF (28,7 miljoen euro). Ook de netto-omzet daalde met 2,6 procent naar 947 miljoen CHF (776,5 miljoen euro). Maar ondanks het verlies en de omzetdaling, heeft het bedrijf naar eigen zeggen ‘enorme vooruitgang’ geboekt.

Vorig jaar leed de retailer namelijk nog een verlies van 111 miljoen CHF (91 miljoen euro). Ook het operationele resultaat verbeterde ten opzichte van vorig jaar en de voorraad slonk aanzienlijk. De winst voor belastingen verbeterde naar een positief resultaat van 28 miljoen CHF (23 miljoen euro).

Volgens Charles Vögele zijn dat allemaal tekens dat de modeketen bezig is om het tij te keren. Het bedrijf presenteerde vorig jaar een pakket maatregelen om het gevecht in krimpende markten aan te gaan, waaronder verbeteringen van het aanbod, kostenbesparing en gericht gebruik van kortingen.

Vertrek uit Polen en Tsjechië wordt halverwege 2014 afgerond

Ook kondigde de keten zijn vertrek uit verlieslijdende markten Polen en Tsjechië aan. In februari gingen de laatste Charles Vögele vestigingen in Tsjechië dicht, halverwege 2014 moeten ook alle Poolse filialen gesloten zijn. Daarnaast stroomlijnde het bedrijf zijn kantorennetwerk en zijn onrendabele locaties in krimpende markten afgestoten.

Het tij keren blijft ook in 2014 de topprioriteit

De kledingketen noemt het gematigde consumentenvertrouwen en de bezorgdheid over de stijgende werkeloosheid onder consumenten die resulteerden in een concurrentiestrijd en stijgende druk op de prijzen onder modeketens als belangrijkste oorzaken van de omzetdaling.

Het tij keren blijft ook de topprioriteit voor het lopende boekjaar. Charles Vögele stelt zich onder meer ten doel om de bezoekersaantallen in winkels te vergroten en wil het aanbod en de presentatie in winkels nog verder verbeteren. Maar de belangrijkste doelstelling voor 2014 is om de daling in verkoop te stoppen en een break-even-point te bereiken op EBIT-niveau.

Charles Vögele heeft 781 winkels in negen landen: Zwitserland, Duitsland, Nederland, Liechtenstein, België, Oostenrijk, Polen en Hongarije. Het bedrijf heeft 6.700 personeelsleden in dienst.