Couturier Jaap Rijnbende heeft lak aan leeftijd

maandag 20 september 2010

Op de 50PlusBeurs in de Utrechtse Jaarbeurs presenteerde Jaap Rijnbende van 15 tot 19 september zijn nieuwe collectie. Op het grootste evenement voor ouderen showden bekende Nederlanders Stella Gomans, Maureen du Toit, Marlayne Sahupala en Bruni Heinke vijf dagen vijftig prêt-à-porter en couturestukken van de ontwerper . Al een half uur voor aanvangstijd staan tientallen 50-plussers voor de ingang van het theater in de Jaarbeurs. De bezoekers van de modeshow zijn opvallend modieus gekleed. Vrouwen dragen mantelpakjes met bloemen- en panterprints, kleurrijke sjaaltjes en grote hoeden die niet zouden misstaan op Prinsjesdag. Voor Wil Bakker uit Nieuwegein geen gedring in de rij. Vanaf een stoel zwaait ze naar haar man die voorin de rij staat om een goede plek voor hen te bemachtigen. Met effect: even later zit het echtpaar front row langs de catwalk van Jaap Rijnbende.

Voordat de modellen de catwalk op komen, houdt de 52-jarige couturier een korte presentatie over het thema ‘Lak aan leeftijd’. Met dit creatieve statement vraagt Rijnbende aandacht voor een modieuze benadering van de zelfverzekerde vrouw op leeftijd. “Ik had zo vaak vrouwen voor mijn spiegel staan die ontevreden zijn met zichzelf. Toen ik damesbladen ging lezen, kwam ik erachter dat die vol staan met leuzen als ‘laat je borsten vergroten, ga op dieet’. Mijn doel is de vrouw haar zelfverzekerheid teruggeven”, aldus de ontwerper.

De modeshow begint met taps toelopende spijkerbroeken gecombineerd met jasjes en colberts in de knalkleuren roze en rood. Even later zien we de jasjes, afgezet met pailleten of een opvallende kraag, terug op kokerrokken en avondjurken. “Ideaal voor een bruiloft. Overdag chique met een jasje, en ’s avonds op het feest een mooie avondjurk”, licht de Rijnbende toe.

Voor deze collectie heeft de ontwerper veel gebruik gemaakt van materialen als wol, tweed met pied-de-poule print, leer en en vossenbont. Dat Rijnbende letterlijk lak aan leeftijd heeft, blijkt uit het zwarte lakleren mantelpak met witte randjes. Het 50-plus model wordt onder luid gejuich onthaald door het publiek. Ook de paarse en zwarte cocktailjurken van zwierig chiffon, waarbij de taille hoog onder het decolleté zit, vallen aan het applaus te horen in de smaak bij de bezoekers. “Voor deze jurken móét je juist een welgevormde voorgevel hebben”, aldus de ontwerper.

Na afloop loopt het storm bij de stand van Rijnbende verderop in de Jaarbeurs. De verkoopsters lopen af-en-aan om de klanten spijkerbroeken in hun maat te geven, en vrouwen passen de jasjes van de couturier aan. De bezoekers praten vol enthousiasme na over de modeshow. “De avondjurken vond ik prachtig”, vertelt Rozanne Brak uit Den Haag die voor de gelegenheid een vest van de modeontwerper heeft aangetrokken. Vaste klant van de modeontwerper Sophia Harms uit Amsterdam, is vooral te spreken over zijn vernieuwende kleurgebruik. “De felle kleuren als lila en rood vond ik erg gewaagd, maar dat zou ik wel durven aantrekken.” Harms vindt het goed dat de ontwerper het thema lak aan leeftijd heeft gebruikt. “Maar de vrouw moet wel aantrekkelijk blijven, en dat is hem gelukt."