DDW: Wat hebben een strijkijzer, waaier en tas gemeen?

dinsdag 22 oktober 2013

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven toonde het Nederlandse merk Vlisco nieuwsgierigen een kijkje achter de schermen tijdens Vlisco Unfolded. De katoendrukkerij in Helmond is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal designmerk. Hoewel het bedrijf bekend staat om zijn West-Afrikaanse stoffen, slaat het momenteel ook een andere weg in. Zo worden er tegenwoordig sjaals en tassen ontwikkeld in Italië, om zo langzamerhand andere werelddelen dan Afrika te veroveren. Tegelijkertijd koestert Vlisco zijn geschiedenis als katoendrukkerij, die terug gaat tot maar liefst 1846.

Tijdens deze expositie in de Lichttoren nam creatief directeur Roger Gerards het voortouw en leidde de aanwezigen langs de verschillende attributen die onderdeel uitmaakten van de expositie. De tour begon in het fabrieksgedeelte. In de fabriek in Helmond werken ongeveer zevenhonderd man. Gerards: “De stoffen worden bij ons gewaxt op beide kanten van het katoen.” De belangrijkste verf die er wordt gebruikt is indigo, een kleur die tussen blauw en violet in zit.”

Daarna volgde de design ruimte. Vier keer per jaar lanceert Vlisco een nieuwe collectie stoffen. Het nieuwste design is op opgestelde wanden te zien. Het betrof een strak design bestaand uit de kleuren groen en blauw en geïnspireerd is op bladeren. Volgens Gerards is het opleiden van een designer bij Vlisco heel tijdrovend, maar wel noodzakelijk. “Elke designer is pas na een jaar training klaar om zelfstandig aan de slag te gaan.” Alledaagse attributen gelden als inspiratiebron voor de designs. In een dia kwamen voorbeelden hiervan naar voren: een waaier, strijkijzer en een handtas. Natuurlijk allemaal in vrolijke kleuren.

Na de design ruimte werd er stilgestaan bij de catwalk en de fotogalerij, maar vluchtig: de tijd was bijna om en Gerards wilde ook nog wat aandacht voor het erfgoed. Zo werd aandacht geschonken aan de Togolese zakenvrouw ‘Nana Benz’, die door haar handel in stoffen een van de invloedrijkste vrouwen in haar land werd. Haar bijnaam heeft ze dan ook te danken aan het feit dat zij de eerste in haar land was die een Mercedes Benz kocht.

De tour Vlisco Unfolded in de fabriek in Helmond op 21,23 en 25 oktober is al volgeboekt, maar daarbuiten is het in overleg ook mogelijk een kijkje te nemen. De Vlisco Design Dialogues zijn elke ochtend tot en met 26 oktober van 10.00 tot 11.00 uur bij te wonen in Lichttoren 32. Tijdens deze ochtenden gaat een speciale gast in gesprek met creatief directeur Roger Gerards en CEO Hans Ouwendijk over design.

De Dutch Design Week is een negendaags evenement in oktober wat dit jaar voor de twaalfde keer plaatsvindt. Het evenement past goed in Eindhoven thuis vanwege haar voornemen om een sterk ontwikkelde design- en technologieregio te worden. Tijdens de Dutch Design Week trakteren meer dan tweeduizend deelnemende ontwerpers de bezoeker op verschillende plekken in de stad op onder andere workshops, lezingen, exposities en feesten.

Anouschka te Lintelo