De favorieten van... Peet Dullaert

vrijdag 01 november 2013

Peet Dullaert ontwerpt jurken geïnspireerd op Griekse zuilen en de kwetsbaarheid van een bloem, maar zijn eigen kledingstijl houdt hij graag simpel. Hij draagt het liefst een T-shirt. In de winter soms met een pullover.

Wie: Peet Dullaert. De ontwerper studeerde cum laude af aan Artez in Arnhem. Vervolgens won hij de Frans Molenaarprijs. In het tweede jaar van zijn opleiding won Dullaert al de Triumph Inspiration Award met zijn perzikkleurige body met asymmetrische voluptueuze kraag. Ook tijdens zijn stage bij het Franse modehuis Lanvin viel hij op: hij werd gevraagd om mee te werken aan een speciaal project met hoofdontwerper Alber Elbaz.
Fried Freres “Het is zo’n geweldige plek. Al die dozen met kristal, borduurknopen en Swarovski-stenen. Het is een heel traditionele Franse winkel, een groothandel eigenlijk, waar de vrouwen super behulpzaam zijn en gepassioneerd vertellen over de stenen. Wie geen eigen bedrijf heeft kan bij Fried Freres voor 2 euro een Swarovski-steentje kopen.”

Le Bon Marché “Ondanks dat het een groot warenhuis is, voelt het heel persoonlijk.”

Doelgericht shoppen “Ik heb geen tijd om hele dagen door de stad te struinen. Ik vind het ook erg vermoeiend. Ik ga doelgericht de stad in. In winkels zelf kijk ik of ik de goede kant op loop om het item te vinden waar ik naar op zoek ben. De winkelinrichting maakt me niets uit.”

T-shirts “Mijn laatste zoektocht was naar een zwart T-shirt. Mijn favoriete kledingstuk is een wit T-shirt. Als ik aan het werk ben draag ik graag een spijkerbroek en een T-shirt of een shirt, ik noem een blouse altijd een shirt. In de winter soms met een pullover.”

Simpel “Meestal ben ik simpel gekleed. Het is vooral gemakzucht. Omdat ik altijd bezig ben met verhalen vertellen door kleding van andere mensen, wil ik dat voor mezelf niet. Als het maar lekker zit en herkenbaar is voor mezelf. Aan dresscodes doe ik nooit mee. Maar een mooie black tie-variatie is niet verkeerd op een feest.”

H&M “Daar koop ik mijn sokken. Altijd zwarte sokken, want ik ben het zo gewend.”

Blinde sluiting “Het liefst draag ik de kleding, zoals shirts met blinde sluiting en soms jacks die voor mij gemaakt zijn in het atelier, het is erg fijn om iets aan te hebben waar je zelf zo van houdt.”

Oma’s “In mijn archief bewaar ik tal van kledingstukken die van mijn beide oma's zijn. Zo zijn ze er altijd een beetje bij. Er zitten mooie exemplaren tussen, zoals een blouse met een bijzondere mouwaanzet. Ik vind het heel interessant om te bestuderen hoe dat technisch in elkaar zit. Maar de kledingstijlen en levens van mijn oma’s inspireren me ook. Heel nostalgisch.”

Dubai Fashion Week “Met veel jong talent. Ik vind de benadering van luxe in het Midden-Oosten erg interessant. Het gaat vooral om kwaliteit, om mooi gemaakte kledingstukken, dat spreekt me aan.”

Verstopte luxe “Is één van de onderwerpen die spelen in mijn collecties. Dat kan letterlijk over de technische afwerking gaan, dat het anders is dan ogenschijnlijk leek.”

Parijs “De stad heeft alles wat je nodig hebt. Ik voel me thuis in Parijs, het voelt als een tweede adres. Ik reis ook minstens één keer per maand naar Parijs voor zakelijke afspraken. Het is echt de allermooiste stad ter wereld. Het centrum is prachtig, vooral door de ruimte, dankzij architect Haussmann. Maar zelfs in de buitenwijken zijn fantastische Indiase restaurants.”