De favorieten van... Peter Stigter

vrijdag 04 april 2014

Het laatste kledingstuk wat fotograaf Peter Stigter voor zichzelf kocht was een broek in Amerika, afgelopen zomer. Hoewel hij de nieuwste designerkleding voor zijn lens krijgt, draagt hij zelf zelden een duur item. Hij knoeit te veel.


Wie:
Peter Stigter
Na een korte loopbaan bij de Koninklijke Marine, stapt hij over naar de Design Academy in Eindhoven, waar hij in 1993 afstudeert. Zijn vrouw, modejournalist Jetty Ferwerda, introduceert hem in de modewereld. Inmiddels is hij Nederlands bekendste modefotograaf. Zijn beelden zijn te zien in kranten en tijdschriften als Elle, Vogue, Glamour, NRC Handelsblad en Wall Street Journal. Stigter is de vaste fotograaf van Viktor & Rolf en van de Amsterdam Fashion Week.
Roots "Ik koop graag kleding bij Noord-Amerikaanse bedrijven, zoals Gap en Roots. De kwaliteit is goed en ik hou van de casual, workwear stijl. Ik vind het belangrijk dat kleding comfortabel zit, verder stel ik weinig eisen. Ik zie veel designerkleding, maar draag het zelf amper. Ik word niet gelukkig van een Gucci-jas. Mijn vrouw zegt dat er binnen tien minuten een vlek op zou zitten. Bovendien moet 't tegen een stootje kunnen."

LLBean "Daar koop ik vooral online kleding. Als ik in de States ben, ga ik de eerste en tweede dag online shoppen en laat ik het in mijn hotel bezorgen. Ik heb vaak geen tijd om echt te winkelen. Bovendien ligt de LLBean winkel best ver buiten New York, in Main. Toen ik er vorig jaar was wilde ik toch een keer gaan kijken. Wat ongelooflijk groot. Het leken vijf Bijenkorven. Mijn laatste aangeschafte kledingstukken zijn van LLBean, schoenen, shirts en een broek. Dat was afgelopen zomer. Ja, ik koop niet zo heel vaak iets nieuws."

New York "Een consumentenparadijs. En Manhattan is ook weer niet zo heel groot, dus dat is prettig. Het winkelpersoneel in New York is goed voor consumenten. De medewerkers geven je veel aandacht en de service is uitstekend. Een heel verschil met Nederland, daar mag je soms al blij zijn als iemand met je wilt praten."

Zara hoesje "Mijn favoriete accessoire is een hoesje van Zara voor mijn Mac Book Air. Het is een lederen hoes, die ik ergens onderin een rek vond, helemaal verstopt. Het mapje was afgeprijsd van 85 voor 15 euro. Ik was zo blij als een klein kind toen ik het vond."

Zwart"Ik draag alle kleuren, als het maar zwart is. Ik vind het een prettige kleur, omdat het niet opvalt. Tijdens mijn werk, als ik shows fotografeer, is dat belangrijk."

Viktor & Rolf-jas "Ik heb één designerstuk, een jas van Viktor & Rolf. Het ontwerpduo heeft de jas aan mij gegeven, met een kaartje erbij: 'Voor de komende koude winter'. Iedere winter trek ik 'm weer uit de kast en het geeft een heel speciaal gevoel. Ik werk al bijna twintig jaar samen met Viktor & Rolf, sinds 1998. Ik schiet hun shows, lookbooks, events. Het is prettig om een relatie te hebben in mijn carrière die al zo lang duurt."

Afstudeershows "Ik ga naar alle shows van de Nederlandse modeacademies. Het is zo mooi om te zien dat studenten hun hart in hun afstudeercollecties hebben gestopt. Ze hoeven nog niet mee te gaan met de modecyclus, ze hoeven alleen hun ziel en zaligheid in hun kledingstukken te stoppen. Het grappige is, is dat ik twee jaar later bij de internationale shows vaak dingen zie die studenten al hadden bedacht."

Alexander McQueen "Ik zie tussen de vijf en achthonderd shows per jaar. De shows van Viktor & Rolf zijn voor mij als huisfotograaf natuurlijk extra speciaal. Ik kijk ook altijd uit naar de presentaties van Prada. Hoofdontwerpster Miuccia Prada bepaalt de richting in de mode, met de manier waarop zij de trends invult. En McQueen blijft voor mij bijzonder, ook na zijn dood. Ik houd van shows die zijn als een theatervoorstelling.

Canon "Mijn hele werkzame leven gebruik ik al camera's van Canon. Vooral omdat de camera's ergonomisch helemaal kloppen. Iedere knop zit precies op de goede plek. Het is dus een heel gebruiksvriendelijk toestel."

Carlo Wijnands "Dat vind ik echt een inspirerend persoon. Hij is goed in zijn werk en straalt 'plezier' uit. Hij heeft een visie, kan talent ontdekken en is heel enthousiast. Dat is een unieke combinatie. En het is juist zo belangrijk is dat mode gevierd wordt."

Foto show Viktor & Rolf: Peter Stigter