Decathlon groeit dankzij uitbreiding in AziŽ in 2013

vrijdag 18 april 2014

Oxylane, het moederbedrijf van Decathlon, heeft in 2013 een omzet van 7,4 miljard euro geboekt, een stijging van 6,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De omzetgroei benadert de groei in 2012. Dat jaar steeg de omzet met 7,2 procent. Decathlon is de grootste sportwinkelketen uit de Oxylane groep. De omzetstijging is grotendeels te danken aan de opening van nieuwe filialen in Azië. De groei door nieuwe filialen niet meegerekend, steeg de omzet, net als in 2012, met 1,3 procent.

Decathlon richt zich op Azië na tegenvallende resultaten in Frankrijk

Decathlon opende afgelopen jaar een recordaantal van 74 nieuwe winkels, waarvan 25 in Groot-China, en betrad in augustus de Bulgaarse markt. Met de opening van twee eerste winkels in Bulgarije, is Decathlon actief in twintig landen.

Bijna helft van de omzet, 42 procent, in thuisland Frankrijk gerealiseerd. Hier heeft de winkelketen 258 van de 723 winkels. De resultaten in Frankrijk bleven echter achter op het totaal: de omzet steeg hier met slechts 1,4 procent naar 3,2 miljard euro. De e-commerce buiten beschouwing gelaten, bleef de omzet gelijk. De stagnatie valt te wijten aan de crisis, die er voor zorgt dat consumenten hun aankoop uitstellen. Bovendien kromp de Franse sportmarkt, die wordt geschat op 9 miljard euro, in 2013 met ongeveer 1 procent.

Met het oog op de stagnerende groei werden de prijzen van 1400 items afgelopen jaar met 14 procent verlaagd. Decathlon wil ook dit jaar vasthouden aan dit nieuwe beleid, dat het bedrijf een investering van 20 miljoen euro kostte. Ook voor 2014 verwacht het bedrijf een vergelijkbaar bedrag te investeren in de lancering van een nieuw huismerk met prijzen die 20 procent lager liggen dan die van de belangrijkste concurrenten.

In maart maakte Decathlon bekend dat huidige algemeen directeur Yves Claude na dertien jaar in 2015 plaats zal maken voor Michel Aballea, die op dit moment nog aan het hoofd staat van de Indiase tak van het bedrijf. Claude zelf zal vanuit Singapore het bedrijf in Zuidoost-Azië gaan uitbreiden. Ter compensatie van de tegenvallende resultaten in Europa, besloot het bedrijf zich meer te richten op opkomende landen als China, India en Brazilië.

Decathlon werd in 1976 opgericht door de familie Leclercq, die op dit moment 49 procent van de Oxylane aandelen in handen heeft. De andere 51 procent zijn in handen van AFM (Association familiale Mulliez). Het is de grootste sportwinkelketen ter wereld, gevolgd door het Amerikaanse Footlocker. Vorig jaar in mei werd een Nederlandse webshop gelanceerd: Decathlon.nl.