Een blik op zomer 2013

dinsdag 17 januari 2012

Volumineus en lang, wikkelconstructies, afhangende schouders, smalle revers, toch weer color blocking, sportkleding en Azië; dat zijn in een notendop de trendverwachtingen voor zomer 2013 van trendbureau's Stylesight en WGSN die vanochtend en maandag zijn gepresenteerd in Hongkong.

WGSN's Product Director Angelina Teo presenteerde maandag tendensen voor aankomende winter en macrotrends voor volgend jaar zomer en legde onder de noemer 'Eco hedonism' de nadruk op een nieuw minimalisme voor dames en heren, dat bestaat uit een soft silhouet met ronde, afhangende schouders waarin de cape en op de cape geïnspireerde kledingstukken, een hoofdrol spelen. Teo: "Het is een theatrale, onconventionele look waarin met lagen en wikkelconstructies volume wordt gecreëerd." Denk aan de dungaree, geplooide en ingesnoerde tunieken, een oversized blazer of stofjas met grote zakken.

Vice-president Isham Sardouk van Stylesight verwacht het volumineuze thema in de zomercollecties van 2013 ook terug te zien in een vernieuwde zigeunerlook. Onder de titel 'Bohemian dream: In the mood for love' presenteerde hij Ali McGraw en Brigitte Bradot als stijliconen. Maxidresses en lange rokken met rommelige bloemdessins en uitgewerkte details, borduursels en stroken. Volgens Teo worden vaker 'nieuwe materialen' gebruikt als alternatief voor katoen dat steeds duurder wordt. Sardouk legde de nadruk op vernieuwende bewerkingen, glans en verwassen kleureffecten.

Beide trendanalisten signaleren een kruisbestuiving tussen mode voor mannen en vrouwen. Zo wees Teo op de groeiend invloed van mannenschoenen op de schoenmode voor vrouwen. Sardouk benadrukte juist een feminisering van de herenmode waarbij mannen steeds meer zachtere kleuren en stoffen gaan dragen die eerder meestal voor vrouwen waren bedoeld, wat resulteert in dat nieuwe, softe silhouet.

Mede vanwege de Olympische Spelen in Londen dit jaar groeit de invloed van sportkleding op de dagelijkse mode. Dat uit zich enerzijds in een gebruik van technische stoffen en anderzijds in details zoals fluoriserende ritsen, bijzondere mesh (dankzij lasercutting), capuchons, joggingbroeken en 'Varsity' opdruk.

De groeiende importatie van Azië - niet alleen als economische macht maar ook als modisch voorbeeld - vatte Isham Sardouk onder het titel 'East is the new west'. Inspiratie voor dit thema komt uit typisch Aziatische kledingstukken zoals de kimono en kleuren als 'China blue' . Bij Teo zagen we deze invloed in het eerder genoemde volumethema terug.

Hoewel Shardouk zes maanden geleden het einde aankondigde van color blocking, zei hij nu dat deze trend in 2013 een nieuwe impuls krijgt. In plaats van kledingstukken in contrasterende kleuren gaat het nu om details, bijvoorbeeld een zwarte broek met een hardroze broekband en een wit overhemd. Maar het gaat ook om nieuwe geometrische patronen in contrasterende kleuren. Ook Teo had aandacht voor deze tendens. Zij signaleerde een mix van Afrikaanse, Chinese en oriëntaalse prints in gedurfde combinaties en kleuren.

Esmerij van Loon

Foto's: Haider Ackermann, S/S 2012, Doc Martens met bloemen voor heren en 'herenschoenen' voor dames van
Michael Kors.