Een nieuw begin voor Non by Kim

woensdag 22 januari 2014

Met de show van Nōn by Kim in de Vondelkerk, is de Amsterdamse modeweek stiekem al van start gegaan. Voor het eerst in drie jaar stuurde ontwerpster Kim Bakker weer een aantal mannen de catwalk op in haar creaties. En dat voelt goed, zegt ze na afloop. “Toen ik alles samen zag, dacht ik: ‘Wow het is super sterk’.”

De vogelgeluiden zijn weggestorven, het gebrul van orang-oetans gestaakt. In de Vondelkerk in Amsterdam marcheren zo’n twintig modellen in een cirkel. Alsof ze zijn aangesloten bij een sekte blijven de mannen plots stilstaan. De muziek dooft. “Hmmm,” klinkt het. Eén van de mannen gaat iets te lang door. Hij lijkt een verontschuldigend glimlachje nauwelijks te kunnen onderdrukken.

De cirkel waar de modellen in lopen, staat voor de ‘nul’ en voor ‘Nōn’. Ontwerpster Kim Bakker van Nōn by Kim wilde terug naar de basis. Tijdens haar onderzoek naar de oorsprong van het getal nul stuitte ze op de Maya’s. Het volk kent de nul in de vorm van een ovale schelp. Het inspireerde haar voor ronde vormen. Ze creëerde shirts die vol zijn aan de bovenkant en taps toelopen aan de onderkant. Ook wilde Bakker de nul integreren in haar collectie door aandacht te besteden aan lege ruimtes: cut-outs en bewust geplaatste gaten.

Het resultaat is een cleane collectie van zachte jerseys, oversized truien, dunne overhemden, maar ook enorme sjaals en honeycomb breisels. De silhouetten zijn bijna vrouwelijk, met strakke broeken, dicht op het lijf, en grootse overhemden, truien en jassen. De kleuren: donkerblauw en grind grijs met terracotta en poederachtige accenten.

Conclusie: het is heel draagbaar. “Dat is ook het doel,” zegt Bakker na afloop. “Want ik wil het wel verkopen.” Bakker neemt dit jaar het heft meer in eigen hand en wil de collectie niet alleen bij retailers verkopen, maar ook in een eigen webshop.

Kim Bakker showt voor het eerst in drie jaar

‘Zero’, zoals de collectie heet, is een nieuw begin voor Bakker. Na haar afstuderen aan het Amfi (Amsterdam Fashion Institute) in 2005, maakte ze een vliegende start met haar label, maar in 2011 besloot ze een pauze in te lassen. Inmiddels is het drie jaar geleden dat ze voor het laatst een collectie presenteerde. De directe aanleiding voor de break was haar deelname aan The Green Fashion Competition dat jaar. Door de groene modewedstrijd wilde ze onderzoeken hoe ze haar collecties en werkwijze nóg duurzamer kon maken. Maar ze gebruikte de afgelopen tijd ook om te zoeken naar nieuwe fabrikanten. Ze belandde uiteindelijk in Portugal en laat haar collecties nu produceren bij zes verschillende fabrieken. “Ik heb veel naar leveranciers gezocht en die getest. Dat was heel lastig. Maar ik wil kunnen waarmaken wat ik op de catwalk laat zien, het mag niet tegenvallen,” zegt ze.

Door de duurzame competitie werd Bakker ook geïnspireerd om een nieuwe modelijn in het leven te roepen volgens het slow fashion principe: Nōn Essentials, een basiscollectie die altijd op voorraad is en minder aan trends onderhevig. Vanaf deze maand kunnen retailers die collectie bestellen, vanaf juli ligt de lijn in de winkels. Nōn Essentials heeft een toegankelijker prijsniveau een breder verkoopbereik.

“De collectie is volwassener geworden,” besluit Bakker. De ‘rustperiode’, waarin ze een nieuw businessplan schreef, heeft haar goed gedaan. Toen ze haar collecties samen zag - Nōn by Kim en Nōn Essentials - tijdens de catwalkshow, vielen alle stukjes op zijn plek. “Het is super sterk. En heel goed verkoopbaar denk ik.”

Foto's: Peter Stigter