Fab. gekopieerd door Valentino

donderdag 18 februari 2010

Het Nederlandse accessoirelabel Fab., dat inmiddels ook internationaal goed verkoopt, is gekopieerd door grootmeester Valentino. De meester zelf zal daar weinig debet aan hebben – hij nam enkele jaren geleden afscheid van het vak. Valentino’s opvolgers, Maria Grazia Chiuri en Pier Paolo Piccioli,weten er waarschijnlijk meer van, maar waren helaas niet bereikbaar voor commentaar. Evenals de afdeling persvoorlichting.

Fab. kwam twee jaar geleden met de ‘Lovecollection’ op de markt. Deze bestond uit tassen met grote, opgestikte harten. Al snel werd de lijn, waar ook bijpassende portemonnees bij horen, zeer populair. Het model van Valentino, dat hoort bij de S/S 2010 collectie is opvallend gelijk aan een van de modellen van Fab. De vorm van de tas is hetzelfde en ook de harten zijn op precies dezelfde manier gepositioneerd.

Oprichtster Fabienne Chapot van Fab.: “Het grote verschil zit 'm wel in de prijs. Bij Fab. kost de handgemaakte leren ‘Lovebag’ 179 euro terwijl Valentino maar liefst 1135 euro vraagt.” Vereerd is de 29-jarige ontwerpster wel. “Valentino is natuurlijk een veel groter merk dan Fab. dus ik ben blij dat mijn designs mooi gevonden worden.”

Chapot heeft wel een advocaat ingeschakeld, zij het voornamelijk voor advies. “Een proces aanspannen heeft weinig zin,” zegt Chapot. “Ik zou weinig kans maken aangezien de Hoge Raad onlangs heeft bepaald dat een bedrijf legosteentjes identiek mag namaken in verband met de vrije concurrentie. Dus daar ga ik me niet aan wagen, en aangezien het prijsverschil zo groot is zie ik Valentino niet als een geduchte concurrent. Veder wel prachtig wat hij maakt!”

De ‘Lovecollection’ van Fab. wordt nog steeds geproduceerd en zeer goed verkocht. Zowel de tassen, portemonnees en leren hartensleutelhangers zijn populair. De klant kan kiezen uit veel verschillende kleurencombinaties of een eigen combinatie samenstellen.

Foto 1: Tas van Fab.
Foto 2: Tas van Valentino