Fashion Festival Arnhem geen nieuwe Moba

dinsdag 22 april 2014

In Arnhem is veel meer te beleven op het gebied van mode dan de Mode Biënnale (Moba) alleen. Maar alle ondernemers en ontwerpers moeten wel van hun eiland afkomen om te tonen wat de stad te bieden heeft, vindt Sophie Schijf, organisator van Fashion Festival Arnhem. "Het is geen nieuw festival, we bundelen gewoon onze krachten."


De gemeente, bekende Arnhemse ontwerpers als Spijkers en Spijkers, Sjaak Hullekes en Humanoid, culturele instellingen, hogeschool Artez en ondernemersverenigingen in Arnhem hebben het initiatief genomen om samen te werken. Vanaf december vergaderden de partijen over een manier om hun krachten te bundelen. Het resultaat: Fashion Festival Arnhem. In juni start het culturele festival, met zowel nieuwe als bestaande activiteiten.

Een maand lang zullen het centrum van de stad en het Modekwartier in teken staan van het evenement. "Er zal in die maand constant reuring zijn," legt Sophie Schijf uit. De cultureel producent en alumna van Artez, is aangesteld als coördinator. Het zijn vooral bestaande evenementen die nu onder de vlag van het Fashion Festival Arnhem georganiseerd worden: Lezingen, de eindexamenshows van Artez, de Arnhemse Stockdagen. "Nieuw is het Fashionata Cirque de la Mode. Ook geven Sjaak Hullekes en Spijkers & Spijkers voor het event samen een show."

Volgens Schijf is het nieuwe festival voornamelijk een 'marketing tool'. "Door samen een programma neer te zetten, krijgen we meer naamsbekendheid en hopelijk meer bezoekers. Ieder event houdt de eigen identiteit en organisatie, maar samen willen we laten zien hoe leuk mode is, mode en creativiteit vieren." Ze benadrukt dat het festival zelf geen activiteiten organiseert, maar alleen de verschillende onderdelen bundelt. "Dat is al een grote uitdaging. We moeten natuurlijk niet hebben dat er drie markten in één weekend plaatsvinden. Maar gelukkig weten alle partijen al wat ze gaan organiseren en wanneer."

Fashion Festival Arnhem wil Moba niet vervangen

Is er in Arnhem nog wel ruimte voor een mode-evenement? Moba ligt immers flink onder vuur, na twee edities die werden afgesloten met verlies. Het festijn zou te elitair zijn. De politiek is verdeeld over de toekomst van het event: De Provinciale Staten willen Moba nog niet opgeven, maar de Gedeputeerde Staten willen zich juist niet opnieuw verbinden aan een evenement als Moba. "Er is zeker ruimte," zegt Schijf. "Als we niet oppassen verdwijnt de mode uit Arnhem. Dat mag niet gebeuren."

Over Moba wil ze weinig zeggen. "Het festival is geen vervanging van Moba. Persoonlijk hoop ik niet dat Moba helemaal verdwijnt. Ik vind het jammer dat het nu lijkt of de Biënnale al is opgegeven. Maar ik denk wel dat het beter is als er dingen veranderen aan het evenement. Moba zou zich moeten focussen op één goede expositie. Er waren te veel dingen om de expositie heen georganiseerd. Het stadsprogramma kan dan bijvoorbeeld worden ingevuld door het nieuwe festival."

Niet iedereen is blij met Fashion Festival Arnhem. Drie Arnhemse ondernemers, Ineke Hans, Harold Hofman en Jan Fokker hebben onlangs een klemmend beroep gedaan op de gemeente Arnhem, de provincie Gelderlander en Artez om op te komen voor de schuldeisers van Moba. Aan dagblad de Gelderlander lieten de ondernemers weten dat het hen verbaast dat Arnhem nu samen met de hogeschool werkt aan Fashion Festival Arnhem en daar geld in wil steken 'zonder dat dit evenement inhoudelijk goed onderbouwd is'.

Gemeente Arnhem en ondernemers bundelen krachten

De eerste editie van het Fashion Festival Arnhem wordt georganiseerd van 1 juni tot en met 6 juli 2014. Het streven is om het evenement ieder jaar te laten terugkeren. Op hoeveel bezoekers Schijf hoopt wil ze niet kwijt. "Dat is ook lastig, omdat we geen centrale kaarten verkopen. Iedereen kan naar de verschillende activiteiten, wij bieden enken een menukaart waaruit consumenten kunnen kiezen."