Forse groei voor Brunello Cucinelli in 2013

maandag 20 januari 2014

De Italiaanse luxe kasjmierspecialist boekte in 2013 een voorlopige netto omzet van 322,5 miljoen euro, een stijging van 15,4 procent ten opzichte van vorig jaar. De oorzaak hiervan was de forse groei in bijna alle internationale markten, met China aan kop.

In China en omgeving groeide de omzet met 52 procent naar 15,7 miljoen euro. In Noord Amerika steeg de omzet met 23,2 procent naar 109 miljoen euro en in Europa - Italië uitgezonderd - met 20 procent naar 107 miljoen euro. Alleen in thuisland Italië daalde de omzet iets met 2,9 procent. De omzet in Italië wordt vooral gegenereerd door de verkoop aan toeristen. In de rest van de wereld steeg de omzet met 5,7 procent.

Het bedrijf eindigde het jaar als gevolg van flinke investeringen flink in het rood, met een schuld van 16 miljoen euro, een daling van 1 miljoen euro ten opzichte van 2012. Brunello Cucinelli investeerde zo'n 38 miljoen euro in de uitbreiding van diens fabriek in Solomeo en het monobrand winkelnetwerk, meldt het bedrijf. Brunello Cucinelli opende het afgelopen jaar negen nieuwe winkels en zette zes bestaande vestigingen om in eigen winkels. Dat laatste is in China de strategie geweest, om zodoende betere controle te krijgen over de distributie en omzet in dat land.

Imago als 'absolute' luxe staat vast

Voorzitter en CEO Brunello Cucinelli is, ondanks de grote schuld, zeer tevreden met het verloop van 2013. "Voor ons bedrijf is 2013 wederom een zeer, zeer speciaal jaar geweest," zegt hij in een persbericht. "Het grootste resultaat is waarschijnlijk wat het imago betreft. Door als ready-to-wear bedrijf in het 'absolute' luxesegment te zijn gepositioneerd, worden wij erkend voor een hoog niveau vakmanschap, kwaliteit en creativiteit."

Cucinelli zei dat er van inkopers uit de Verenigde Staten, Europa en Japan grote vraag was naar de kwalitatief-hoogwaardige producten van het merk. De nieuwe collectie herenpakken bleek een groot succes, ook onder jonge klanten..

Volens Cucinelli werden behoorlijk veel orders voor voorjaar/zomer 2014 gedaan, en ook voor de herencollectie herfst/winter 2014. Derhalve verwacht hij een 'bijzonder positief' 2014 en twee-cijferige groei voor zowel de omzet als de winst.