Geen Moba in 2015

woensdag 25 september 2013

De huidige formule voor de Mode Biënnale (Moba) is niet langer houdbaar. De laatste editie, met trendgoeroe Lidewij Edelkoort als curator, bleek financieel niet sluitend. Het college van burgemeester en wethouders van Arnhem wil daarom in 2014 nadenken over de toekomst van het mode-evenement. De editie in 2015 gaat niet door.

“Het is teleurstellend dat het niet is gelukt MoBA13 met een positief financieel resultaat af te sluiten, terwijl het in veel opzichten een bijzonder aansprekend evenement is geweest, dat Arnhem als toonaangevende modestad nog sterker op de kaart heeft gezet," zegt wethouder Michiel van Wessem in een persbericht.

Financieel tekort voor Moba
Moba kampt met een liquiditeitstekort van 160.000 euro. De oorzaak van het tekort is een erfenis van de editie in 2011. Volgens de organisatie viel het aantal betalende bezoekers dit jaar ook tegen. Na zes weken 'Fetishism in Fashion' is de teller uitgekomen op 28.000 bezoekers. Ook de verkoop van kalenders en mini-catalogi ging niet als gehoopt.

De organisatie van Moba heeft de gemeente gevraagd om naar oplossingen te zoeken voor het financiële probleem. De gemeente belooft het tekort aan te vullen, omdat lokale en regionale leveranciers dan betaald kunnen worden voor hun goederen en diensten. Bovendien erkennen zowel het Rijk als de Provincie de positie van Arnhem als modestad en het economische belang daarvan.

Onzeker of Moba terugkeert
De gemeente wil samen met de provincie Gelderland Moba grondig analyseren. “Op basis van deze evaluatie wordt een voorstel ontwikkeld voor een toekomstig mode-evenement dat recht doet aan de ambities en uitstraling van Arnhem Modestad, maar tevens een solide financiële basis heeft,” aldus wethouder Van Wessem.

Curator Lidewij Edelkoort richtte afgelopen zomer op de hoofdlocatie van Moba dertien ruimtes in met het hoofdthema fetisjisme. In elke kamer stond een ander onderwerp centraal, van ‘infantilisme’, met drie paspoppen in een box en accessoires als teddyberen, tot ‘sadomasochisme’ met leren pakjes van ontwerpers als Iris van Herpen. Naast de hoofdtentoonstelling waren er nog diverse exposities in de stad. Zo hadden Hans Demoed en Geert de Rooij van modelabel The People of the Labyrinths het thema mode en religie uitgediept.