Geen shows voor herenlijnen Marni en Valentino

vrijdag 05 december 2008

De wereldwijde economische malaise lijkt nu toch ook de schijnbaar onaantastbare catwalks van Parijs en Milaan te hebben bereikt. Deze week hebben twee Italiaanse luxemerken aangekondigd dat zij in januari geen dure catwalkpresentatie zullen organiseren voor hun mannencollecties. Het gaat om Marni en Valentino.

Eerder deze week maakte Marni bekend dat het komende maand geen modeshow voor de mannenlijn zal geven, maar de nieuwe collectie alleen in de showroom zal tonen. Nu heeft ook Valentino bevestigd dat het geen shows zal organiseren voor de nieuwe mannencollectie en alleen één-op-één afspraken met inkopers plant.

Diverse bronnen melden dat de beslissing bij Marni niet betekent dat het bedrijf zijn mannenmode naar de achtergrond schuift. De herencollecties van ontwerper Consuelo Castiglioni doen het zelfs zo goed dat Marni bij de recente verbouwing van de flagship store in New York het verkoopoppervlak voor de mannenlijn heeft verdubbeld. Ook is er een aparte ruimte bijgekomen met accessoires voor mannen.

Het Amerikaanse modevakblad WWD bericht dat de Valentino Fashion Group in slechter weer verkeerd. Het bedrijf (waartoe naast het merk Valentino ook Hugo Boss, Marlboro Classics en Missoni toebehoren) werd vorig jaar door investeringsmaatschappij Permira overgenomen voor een geschat bedrag van 2,6 miljard euro of 3,55 miljard dollar. Analisten in de VS schatten de waarde van het bedrijf nu op nog zo’n 1,27 miljard dollar als gevolg van de financiële crisis. Ook rommelt het op de afdeling damesmode van Valentino. In oktober werd hoofdontwerpster Alessandra Facchinetti onverwacht de laan uitgestuurd (naar eigen zeggen moest zij haar ontslag uit de krant vernemen, red.) en vervangen door Maria Grazia Chiuri en Pier Paolo Piccioli. Het duo werkt al jaren bij het modehuis en werd nog door Valentino zelf (de naamgever ging in januari 2008 met pensioen) weggeplukt bij Fendi en aangesteld om de accessoirecollecties van het huis te ontwerpen.

De herenlijn van Valentino wordt sinds kort ontworpen door Ferruccio Pozzoni. Directeur Stefano Sassi zei in mei van dit jaar dat de eerste collectie van zijn hand het “erg goed” had gedaan. Hij zei toen verder dat er voor de herenlijn van Valentino “veel mogelijkheden” waren en dat hij de collectie een “flinke zet” zou gaan geven.

Foto: Marni Men, spring 2009