Grote belangstelling voor beursgang Moncler

donderdag 05 december 2013

De 30 procent van de aandelen die Moncler 16 december in de verkoop zet zijn zeer gewild. In minder dan een week sinds de aankondiging van de beursgang is de interesse in aandelen van het Italiaanse modebedrijf twaalf keer toegenomen.

“Dit is hét moment voor luxemerken,” aldus Gianluca Pacini, analist van bank Intesa San Paolo, over de enorme belangstelling voor Moncler's beursgang. Volgens Pacini is de grootste aantrekkingskracht van het modebedrijf de sterke omzet- en winstgroei.

De omzet vertienvoudigde de afgelopen jaren. In 2003 zette Moncler nog 45 miljoen euro om, in 2012 behaalde het merk een omzet van 489 miljoen euro. De nettowinst lag dat jaar op 82,4 miljoen euro.

Moncler's beursgang is de grootste in de Italiaanse luxe-industrie in jaren

De eigenaren van Moncler hopen 785 miljoen euro op te halen met de aandelenverkoop. De beursgang is daarmee de grootste in de Europese luxe-industrie in jaren. De inschrijvingen voor de aandelen sluiten volgens een bron aan Italiaanse media op maandag.

Volgens directeur Remo Ruffini dankt Moncler zijn succes eraan dat het bedrijf zich heeft gespecialiseerd. “Ik begrijp bedrijven die alles maken niet, want elk product vereist een specialisatie,” aldus de topman tegen Reuters.

Moncler is al jaren onderwerp van geruchten over een mogelijke beursgang. In 2011 blies het modebedrijf zijn eerder voorgenomen beursgang af en verkocht in plaats daarvan 45 procent van de aandelen aan de Franse investeerdersgroep Eurazeo. Een slimme zet, aangezien de waarde van Moncler toentertijd op 1,2 miljard euro werd geschat. Analisten van Banca IMI schatten de waarde van jassenmerk nu op 2,4 miljard euro, een verdubbeling ten opzichte van de eerste aandelenverkoop.

Met de initial public offering van 26,7 procent, of 30,7 procent wanneer Moncler een greenshoe-optie inzet, zal de waarde van het merk naar schatting tussen de 2,19 miljard euro en 2,55 miljard euro liggen. De aandelen krijgen een prijsbandbreedte van 8,75 en 10,20 euro per aandeel mee.

De geruchten gaan dat Moncler de deal weer vervroegd wil sluiten. Een bestuurslid van Mediobanca, een van de internationale coördinators van de beursgang, heeft tegen Businessweek gezegd dat de deal ‘zo goed als rond is’. Maar Ruffini ontkent dat er plannen zijn om de aandelen op voorhand te verkopen.

Foto: Mary Katrantzou x Moncler