H&M gaat kleding produceren in EthiopiŽ

maandag 19 augustus 2013

Modeketen Hennis & Mauritz gaat waarschijnlijk kleding laten maken in Ethiopië, om aan de groeiende wereldwijde vraag naar H&M-kleding te kunnen voldoen. Een woordvoerder van H&M heeft bevestigd dat het bedrijf testorders in Ethiopië heeft geplaatst. Als alles goed gaat, zullen de eerste orders deze herfst worden geplaatst.

H&M laat tot nu toe zo’n tachtig procent van haar kleding in Azië produceren en de overige twintig procent grotendeels in Europa. De productie-uitbreiding naar Ethiopië is nodig om alle H&M-winkels ter wereld te kunnen blijven bevoorraden. De groei van de winkelketen gaat zo snel dat diens huidige kledingproducenten niet meer aan de vraag dreigen te kunnen voldoen. “Uiteraard wordt ook de productiecapaciteit bij onze bestaande leveranciers vergroot”, vertelt de woordvoerder. “Maar we kijken ook naar nieuwe partners in nieuwe landen.”

Een groot deel van de H&M-kleding wordt in Bangladesh geproduceerd. Dat blijft volgens de woordvoerder zo. H&M tekende in mei, samen met tal van andere grote kledingbedrijven, een veiligheidverdrag die de veiligheid van medewerkers in kledingfabrieken in Bangladesh moet verzekeren. Dit gebeurde naar aanleiding van het instorten van een fabriekscomplex in Bangladesh, waarbij bijna twaalfhonderd mensen om het leven kwamen. In het plan eisen de bonden dat fabrieken aangepast worden, zodat textielarbeiders in een veilige omgeving kunnen werken.

H&M breidt kledingproductie uit naar Afrika

In de toekomst wil H&M een miljoen kledingstukken per maand vanuit Ethiopië gaan exporteren, aldus The Wall Street Journal. Ethiopië is geen nieuwkomer in de textiel-en kledingindustrie. Het land heeft ambitieuze groeiplannen in de komende jaren. De eerste kledingfabrieken in het land werden gebouwd in 1939 tijdens de fascistische Italiaanse bezetting.

Volgens de woordvoerster kan de grootschalige productie dit najaar beginnen. H&M voegt zich bij een groot aantal concurrenten die ook op zoek zijn naar alternatieve productiegebieden nu in geheel Azië, vooral in Zuid-China, de productiekosten blijven stijgen.

De H&M-keten telt momenteel 2.900 winkels in meer dan veertig landen. Bij het bedrijf werken zo’n 104.000 mensen. H&M werkt samen met meer dan achthonderd producenten van kleding, schoenen en accesoires.

Foto: H&M Herfst 2013