Haarlem heeft meeste winkelsoorten

woensdag 02 januari 2013

Haarlem heeft Nijmegen van de eerste plek verstoten in de lijst met 'Meest gevarieerd winkelaanbod' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het winkelcentrum van Haarlem heeft met 68 verschillende winkelsoorten het meest gevarieerde winkelcentrum van Nederland.

Het CBS stelt de lijst met winkelaanbod elke vier jaar op. In 2008 stond het centrum van Nijmegen nog op de eerste plaats, maar de binnenstad van de Gelderse plaats is nu naar de zesde plek gezakt op de ranglijst. In totaal heeft de stad 64 verschillende winkelsoorten.

De top drie bestaat naast Haarlem uit Apeldoorn en Middelburg. Lelystad scoort van de 485 onderzochte shoplocaties het slechtst. In het centrum van de stad zijn 30 verschillende soorten winkels te vinden. Oldenzaal is de grootste stijger op de lijst. De stad schoot 101 plaatsen naar boven.

Volgens het CBS zijn er in de afgelopen vier jaar vooral winkels bij gekomen die huishoudelijke artikelen verkopen. Ook winkels in natuurvoeding en reformartikelen lijken uit de grond te schieten. Vertrokken zijn vooral winkels in watersportartikelen, winkels in witgoed en winkels in verf en behang.

Het is niet de eerste keer dat Haarlem uit de bus komt als stad met het meest gevarieerde winkelaanbod. Het CBS oordeelde in 2004 ook al dat het centrum van de Noord-Hollandse stad veel verschillende winkels telt. Onderzoeksbureau CityTraffic reikte Haarlem in 2011 de prijs uit voor Beste Binnenstad. Vooral de Grote Houtstraat in het centrum scoorde toen goed. De Kleine Houtstraat won twee keer de prijs voor leukste winkelstraat van NLStreets. In 2009 werd Haarlem ook verkozen tot Meest Gastvrije Stad van Nederland, en vorig jaar tot de Meest Gastvrije Stad van Noord-Nederland.

Esther Brasser van City Marketing Haarlem liet in oktober aan het Haarlems Dagblad weten dat er druk gewerkt wordt aan de bereikbaarheid in de stad. Ook zijn er plannen voor een gezamenlijke app van winkels in Haarlem.