House of Shoes over de kop

vrijdag 02 november 2012

Een jaar geleden werd House of Shoes nog uitgeroepen tot de beste schoenenketen van het land. Nu zijn de vooruitzichten voor het schoenenbedrijf twijfelachtig. De rechtbank heeft het bedrijf op 31 oktober failliet verklaard.

Het faillissement betreft 41 winkels van House of Shoes door heel Nederland. Een aantal winkels is momenteel nog geopend, blijkt uit berichten van verontruste consumenten op Facebook. Bestellen via de webshop is niet meer mogelijk, wegens ‘technisch onderhoud’.

Ook het hoofdkantoor van de schoenenketen in Berg en Dal is getroffen door de uitspraak van de rechtbank. Uit de meest recente gegevens van de Kamer van Koophandel, van het boekjaar 2010, blijkt dat 135 werknemers in dienst zijn bij House of Shoes B.V. Dit bedrijf valt onder HOS Retail Holding B.V.

Bierman Advocaten kan momenteel nog geen toelichting geven op het faillissement van House of Shoes. Het is onduidelijk waarom de schoenenretailer bankroet is. Ook kan de curator nog niet vertellen of er kandidaten zijn voor een doorstart.

Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat House of Shoes in 2010 nog een netto-omzet boekte van 21,6 miljoen euro. De winst kwam dat jaar uit op 164.371 euro. In 2008 was het netto-resultaat nog negatief: -538.129 euro.

Een jaar geleden werd House of Shoes door consumenten verkozen tot de beste schoenenwinkel van Nederland, bij de ING Retail Jaarprijs. Het bedrijf scoorde toen hoog op de onderdelen: klantvriendelijkheid, service, sfeer en prijsniveau. Peter Dekker, algemeen directeur, liet kort na de prijs weten de strategie enigszins te veranderen. Volgens hem moest er meer aandacht komen voor families. Op de website van het bedrijf staat dat House of Shoes momenteel bezig was om van 41 naar 70 winkels te groeien.

House of Shoes werd 108 jaar geleden opgericht als fabrikant van kinderschoenen. Al snel volgden schoenenwinkels door heel Nederland. Kinderschoenen hebben vanaf dag één centraal gestaan. Inmiddels is de collectie uitgebreid met dames- en herenschoenen. Het schoenenbedrijf - dat eerder opereerde onder de naam Nimco - heeft 41 winkels en sinds vorig jaar ook een webwinkel.