Hugo Boss groeit minder hard

dinsdag 30 oktober 2012

Na het beste jaar uit de geschiedenis van het merk, lijkt ook Hugo Boss last te krijgen van de economisch barre tijd. In het derde kwartaal van 2012 daalde de nettowinst met 14 procent van 119,7 miljoen euro naar 103,4 miljoen euro. CEO Claus-Dietrich Lahrs verwacht nog steeds alle doelen te kunnen halen.

In de eerste negen maanden van het boekjaar groeide de nettowinst van Hugo Boss wel matig: met 2 procent van 236,2 miljoen euro naar 240,6 miljoen euro. De omzet steeg met 11 procent tot 1,8 miljard euro.

Volgens het Duitse modemerk hebben de zorgen over de eurocrisis en de tekenen van een tragere groei van de wereldeconomie, de modemarkt in de eerste helft van het jaar onder druk gezet. Ook veranderingen in groothandelstak van het bedrijf zorgden voor 9 procent minder omzet in het derde kwartaal. Doordat retailpartners hun bestellingen meer gelijkmatig over het jaar verspreiden, worden het tweede en het vierde kwartaal belangrijker dan het derde kwartaal. "De verandering in onze collectie cyclus heeft een negatief effect gehad op onze van oudsher sterke winst in het derde kwartaal. Wij zullen echter terugkeren naar dubbelcijferige groei in omzet en winst in het vierde kwartaal met onze winter business, " aldus CEO Claus-Dietrich Lahrs.

De omzet in de eigen winkels van Hugo Boss, inclusief de online activiteiten, groeide met 15 procent. De Amerikaanse markt was met een omzetstijging van 22 procent de belangrijkste groeimotor voor het modemerk. De groei in China bleef met een omzetstijging van 5 procent stabiel, terwijl de vraag naar Hugo Boss-kledij in Australië en Japan verzwakte.

Voor het gehele boekjaar wordt een omzetstijging van 10 procent verwacht. Door winkelopeningen - zo'n tachtig in het hele boekjaar - nieuwe shop-in-shops, renovaties van bestaande winkels en de bouw van een nieuw magazijn, zullen de kosten wel hoger uitvallen dan in 2011. Lahrs maakt zich geen zorgen. "We zijn ervan overtuigd onze volledige jaar doelstellingen te verwezenlijken, ondanks een moeilijke economische omgeving.”