Iris van Herpen grote winnaar Prix de la Mode

dinsdag 19 november 2013

Modeontwerpster Iris van Herpen is maandagavond in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam onderscheiden met de Prix de la Mode voor Best Dutch designer. De modeprijs wordt jaarlijks uitgereikt door tijdschrift Marie Claire aan vooruitstrevende ontwerpers die een belangrijke bijdrage aan de mode leveren.

Volgens Marie Claire doet Van Herpen het ‘fenomenaal anders’ en balanceert de ontwerpster op het snijvlak tussen kunst en mode. Clare Waight Keller, hoofdontwerpster van Chloé, nam het beeldje voor Best fashion house in ontvangst. Volgens hoofdredacteur Claudia Straatmans blinkt Keller met haar ‘romantische doch oersterke mode’ uit door de balans te bewaren tussen wat er nu leeft en wat er altijd speelt.

H&M ontving de award voor Best fashion entrepeneur
De award voor Best creative director ging naar Ennio Capasa van Costume National. Marie Claire roemde zijn subtiele vormen, donkere tinten en oog voor detail. H&M werd onderscheiden met de award voor Best fashion entrepeneur vanwege diens samenwerkingen met grote ontwerpers als Karl Lagerfeld, Marni, Lanvin en meest recentelijk Isabel Marant, waarmee de modeketen volgens de jury ‘mode toegankelijk maakt voor iedereen’.

Behalve ontwerpers vielen er ook andere modeondernemers in de prijzen. Negin Mirsalehi, de snelstgroeiende Nederlandse blogger, werd bekroond met de Best new media talent award. Topmodel Saskia de Brauw werd onderscheiden met de Prix voor Best Dutch model. Volgens Marie Claire is elke foto waar de muze van Karl Lagerfeld op staat steevast een head turner, omdat ze 'boeiend androgyn en tegelijkertijd heel vrouwelijk is'.

De award voor Best high fashion hair artist ging naar Charlie Le Mindu, oftewel ‘de hoge priester van de kapselkunst’ die onder andere het haar van Lady Gaga en Lana del Rey doet. Lieke van Lexmond werd door Marie Claire uitgeroepen als Best style icon, omdat ze volgens het tijdschrift te midden van alle glitter en glamour zichzelf blijft.

Met de awarduitreiking, die werd bijgewoond door 120 buitenlandse gasten en bekende Nederlanders als Sylvia Hoeks, Truus en Riet Spijkers en Eva van de Wijdeveen, wil Marie Claire laten zien dat Nederland ‘een sterke culturele lading en een mooie modewereld heeft'.

Foto's: Marie Claire