Jil Sander verlaat eigen label opnieuw

donderdag 24 oktober 2013

Een maand voor haar 70e verjaardag is bekend gemaakt dat modeontwerpster Jil Sander het modehuis dat zij heeft opgericht opnieuw gaat verlaten. Het is de derde keer dat de Duitse opstapt, in 1999 en in 2003 deed zij dat eveneens. Het bedrijf voert aan dat Sanders' vertrek om 'persoonlijke redenen' is. Er is nog geen opvolger benoemd. De aankomende wintercollectie zal door het huidige design team worden ontworpen.

Jil Sander verder zonder naamgeefster

Jil Sander stond sinds vorig jaar weer aan het creatieve roer bij het merk. In februari 2012 nam zij het stokje over van Raf Simons die creatief directeur werd bij Christian Dior. Simons was van 2005 tot 2012 hoofdontwerper van Jil Sander. De laatste collectie van de 'koningin van het minimalisme' werd goed ontvangen. 'Ongecompliceerd, elegant en fris', zo oordeelden de modecritici over de zomercollectie die in september in Milaan werd getoond.

Jil Sander lanceerde het merk Jil Sander in 1968. In 1999 verkocht ze een meerderheidsbelang van 75 procent aan Prada. Kort na de overname verliet de oprichtster het bedrijf wegens onenigheid met Prada CEO Patrizio Bertelli. In 2003 keerde zij terug, maar vertrok een jaar later weer en trok zich vervolgens vijf jaar lang uit de modewereld terug. In 2009 werd zij verrassend hoofdontwerpster bij de Japanse discount modeketen Uniqlo. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Jil Sander de creatieve leiding zou nemen voor alle collecties van Uniqlo, maar in de praktijk concentreerde zij zich op haar eigen lijn +J. De +J collectie voor Uniqlo was een iets duurdere lijn met meer zakelijke kledingstukken voor dames en heren, in de voor de ontwerpster zo typerende minimalistische stijl.

In december werd ze benoemd erelid van de Deutschen Desiger Clubs (DDC). Ere-lidmaatschap is voor ontwerpers die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de mode. Volgens de DDC was Sander haar tijd ver vooruit toen ze begon met haar minimalistische modemerk. Ze heeft altijd een duidelijk idee gehad over mode en wat mode zou moeten zijn.

Het bedrijf Jil Sander werd in 2006 door Prada verkocht aan Change Capital Partners. Sinds 2008 is het eigendom van het Japanse Onward Holdings.

Foto: Jil Sander, rtw s/s 2014