Jubileumeditie voor ambachtsbeurs Meesterlijk

vrijdag 29 november 2013

Hoe kunnen we ambacht weer sexy maken, vroeg Nicole Uniquole, organisator van Meesterlijk – een event voor designers en modeontwerpers - zich af. Maar volgens Jan Jaap Knol van het Fonds voor Cultuurparticipatie, is ambacht momenteel hotter dan ooit. “Een platform als Etsy draait om vakmanschap. En net liep ik nog langs een do-it-yourself winkel.” Uniquole en Knol sloegen de handen ineen voor de vijfde editie van Meesterlijk: ze maakten een boek en een reeks video’s.

Buiten, voor de deur van het Machinegebouw bij de Westergasfabriek in Amsterdam, knettert een vuurkorf. Binnen, in de verschillende hallen op het terrein, zetten de exposanten van Meesterlijk nog snel de laatste producten in hun stand voordat de eerste bezoekers arriveren. Dit weekend vindt de vijfde editie plaats van Meesterlijk, een beurs waar vaklieden als designers en mode-ontwerpers hun, veelal handgemaakte, producten tonen aan consumenten.

Vijfde editie van Meesterlijk

Michael Barnaart van Bergen presenteert zijn collectie voor het derde jaar op rij in de Westergasfabriek. “Het bevalt goed. Mijn collecties passen bij een event als dit, waar het draait om design. Ik voel me hier goed op mijn plek, want ik benader mijn collectie zelf ook graag als object, niet per se als kleding.” Volgens de modeontwerper, die zijn eerste klanten van de dag begroet, is het ook commercieel succesvol om op Meesterlijk te staan. Lachend: “Anders stond ik hier niet voor de derde keer.”

De ontwerper is één van de weinige exposanten met kleding. Naast designartikelen overheersen schoenen, tassen en hoeden. Hester van Eeghen tovert ter plekke lappen leer om in tassen, een 3D-machine die schoenen van Jan Jansen print en Bernard Heesen toont zijn geblazen objecten van glas. Studenten van de Dutch Shoe Academy laten in het Machinegebouw zien hoe een schoen wordt opgebouwd. Ze snijden patronen uit, stikken onderdelen aan elkaar, halen schachten op de leest en schuren zolen in model. “Het is eigenlijk een enorme conceptstore, waarbij de deelnemers ieder hun eigen identiteit hebben,” zegt Nicole Uniquole.

Interieur- en tentoonstellingsvormgevers Tsur Reshef en Maarten Spruyt kregen de opdracht om te zorgen voor eenheid op het event. Karton staat centraal. “Het is warm en een goede, neutrale basis voor alle producten,” licht Spruyt toe. De stylisten ontwikkelden een tafelkleed met kartonlook. Ook het personeel van de beurs kreeg bijpassende werkkledij met lederen schorten en mosterdgeel gebreide mutsen.

In samenwerking met het Fonds voor Cultuurparticipatie publiceerde Meesterlijk het boek ‘Dit is Meesterlijk. Historisch vakwerk als inspiratie voor hedendaagse vormgevers’. Onder andere Jan Taminiau, Iris van Herpen, Hella Jongerius en Rene van den Berg vertellen in het boek over hun inspiratiebron.

Meesterlijk is nog tot en met zondag 1 december te bezoeken in de Westergasfabriek in Amsterdam. Naast stands van designers en modeontwerpers, is er ook een food market.

Foto’s: Meesterlijk 2013
Fotografie: Frieda Mellema, Ben Vulkers