Kinderen op de catwalk als alternatieve beurs

donderdag 14 februari 2013

Na New York heeft de modewereld de ogen gericht op Londen, waar vanaf morgen merken als Burberry, Paul Smith en Christopher Kane hun collecties tonen. Over een maand zullen de catwalks in Londen gevuld zijn met kinderen, voor de eerste editie van Global Kids Fashion Week. Een modeweek voor kleintjes is bedoeld als alternatief voor kindermodebeurzen. Daar lijkt de laatste jaren een vloek op te rusten.

De Global Kids Fashion Week zal bestaat uit twee onderdelen. Een event voor modeprofessionals met de collecties voor de winter van 2013 en 2014 en een onderdeel voor het grote publiek, waar trends voor aankomende zomer worden getoond. Het evenement zal plaatsvinden van 18 tot 20 maart in Londens Freemason’s Hall. Merken als Little Marc Jacobs, Junior Gaultier, Supertrash en Tommy Hilfiger hebben al toegezegd mee te werken aan de modeweek.

Het idee voor een fashion week met enkel kinderkleding en kroost op de catwalk, komt van online retailer AlexandAlexa. "Kindermode is speels, leuk en innovatief. Het verdient een eigen platform. Met dit evenement willen we kindermode wereldwijd op de kaart zetten," zegt Alex Theophanous van AlexandAlexa.com tegen Vogue.

Ook in Brussel staat een kindermodeweek, Little Fashion Week, op de planning. Op 20, 21 en 22 juni 2013 moet de eerste editie plaatsvinden in Tour & Taxis in Brussel. In het voormalige goederenmagazijn en douanedepot op steenworp afstand van de Grote Markt en de trendy wijk Dansaert, werd een aantal jaar geleden nog kindermodebeurs Kid's Fashion Mode Enfantine georganiseerd.

Een boost lijkt de kindermodemarkt wel te kunnen gebruiken. Diverse initiatieven voor kindermodebeurzen sneuvelden de afgelopen jaren. Voorbeelden zijn Kid's Wear en Youngstars in Berlijn en Kids Gallery in Antwerpen. Een evenement met catwalkpresentaties zou een oplossing kunnen zijn voor de branche.

Modeplatform Editd verwachtte een baby-hype vanaf het moment dat de zwangerschap van Kate Middleton, Duchess of Cambridge bekend werd. Vanaf juli zal de rage losbarsten met merken en retailers die merchandise producten over de royal baby op de markt brengen.