LIVE: het debuut van Nicolas Ghesquière voor Louis Vuitton

woensdag 05 maart 2014

Alle ogen zijn vandaag op Nicolas Ghesquière gericht voor de meest langverwachte modeshow van dit seizoen: de presentatie van zijn debuutcollectie voor Louis Vuitton. Welke weg slaat de voormalig hoofdontwerper van Balenciaga in met het luxemerk? En wat zijn de reacties van toonaangevende modejournalisten, inkopers, het publiek en de top van moederbedrijf LVMH? Volg het debuut van Nicolas Ghèsquiere voor Louis Vuitton van minuut tot minuut.

Dit live artikel is gesloten.


13.43
Ook inkopers zijn enthousiast over de nieuwe voorman van Louis Vuitton. 'Bravo!' Staat er onder een catwalkfoto van Farfetch, de verzamelwebshop van toonaangevende multi-brandstores wereldwijd.


12.52

Voor zijn voorganger speelden schoenen de laatste twee seizoenen een bijrol, Ghesquière benadert schoenen als blikvangers waarmee een look versterkt kan worden. In de collectie zitten sixties kniehoge laarzen met een klein hakje, laklaarzen met een puntneus én enkellaarsjes voorzien van het LV-monogram. Een glansrol was er ook voor de lange oorbellen met sleutelhanger, die maar in één oor werden gedragen.
12.34
Ook de eerste streetstyle beelden druppelen binnen. Miroslava Mikheeva Duma, streetstyle icoon en oprichtster van het Russische modeplatform Buro247, draagt een wijnrode trenchcoat met een gouden ceintuur.
11.44
De eerste reacties zijn al binnen. De Britse Vogue noemt Ghesquière's debuutcollectie 'spannend', Harper's Bazaar roemt de 'knappe bloemenjurkjes' en blogger Susie Lau van StyleBubble.co.uk noemt de show 'een triomf'. John de Greef, modejournalist van Elsevier, is ook enthousiast, maar vindt de jurk- en roklengtes 'wel erg kort'.11.32
Scherp beeld van de nieuwe Louis Vuitton-tassen is er als eerste op Style.com. Dit moeten de nieuwe cash cows van het modehuis worden: de miniversie van de traditionele Louis Vuitton-koffer met het bekende LV-monogram, een oprolbare clutch en de bowlingbaltas.
11.00
Exclusief voor Style.com fotografeerde Juergen Teller alvast twaalf looks van de collectie op twaalf (grotendeels Nederlandse) modellen. Met de fotoserie A Dozen Girls, die werd geschoten in het hoofdkwartier van Louis Vuitton, wil Ghesquière zijn visie voor het Franse luxehuis laten zien. 'The timeless is now', aldus de ontwerper over zijn ingetogen debuutcollectie.
10.43
De opvallendste kenmerken van de collectie: de jurken en rokken waren kort, net als de jassen. De tailles waren hoog en strak ingesnoerd met een ceintuur en de schouders waren iets verbreed. De kragen waren scherp van vorm en in contrasterende kleuren om er extra de nadruk op te leggen. Opvallend was ook de terugkeer van het decolleté. Niet om de boezem te tonen, maar voor gouden kettinkjes met een bescheiden hanger. De prints waren retro, bloemig en etnisch. Het kleurenpalet had bruin, zwart en crème als basis en werd gecombineerd met herfstachtig groen, blauw, beige en rood.


10.38

De finale door de lens van @Grazia_Live.


10.27
De indeling van de set. De modellen lopen door verschillende vierkanten blokken om langs alle aanwezigen te komen.
10.19

De show is begonnen. Het Deense topmodel Freja Beha Erichsen opent de show crèmekleurig A-lijn minijurkje, een halflange jas met leren mouwen, kniehoge leren laarzen en een klein (!) handtasje.
10.11

Ghesquière is fashionably late. De livestream is aan, maar tot nu toe is alleen het publiek zichtbaar. Louis Vuitton belooft dat de show 'binnen een paar minuten' begint.
10.02

Een persoonlijke brief geschreven door de kersverse hoofdontwerper en die klaar ligt voor alle bezoekers. Ghesquière bedankt alle aanwezigen, zijn voorgang Marc Jacobs. Hij schrijft 'immense vreugde' te voelen om hier vandaag te mogen staan 'in de wetenschap dat mijn stilistische expressie één is met de filosofie van Louis Vuitton'.

09.49

Streetstyle fotografen worden geweerd van de show. De ingangen zijn volledig gebarricadeerd, schrijft streetstylefotograaf Marie-Paola boos op Instagram, waardoor zij hun werk niet kunnen doen.
09.45

'Wie dacht dat Ghèsquiere net als voorganger Marc Jacobs een extravagant decor zou bouwen, heeft het mis', schrijft een journaliste van Savoir Flair, het eerste online modemagazine van het Midden-Oosten, op Instagram. De catwalk en bankjes zijn wit en strak, zonder opsmuk. Een groot contrast met de theatrale aanpak van Jacobs.


08.48

Stilte de voor de storm.
09.36
Anna Wintour arriveert bij Louis Vuitton.
09.35
Het aftellen op de website van Louis Vuitton is begonnen.
09.03

Een klassieke, handgeschreven uitnodiging om alle 16 miljoen Facebookfans van Louis Vuitton uit te nodigen om de livestream van de show te volgen via www.louisvuitton.com. De show start om 10.00 uur.


00.27

'Here we go! @LouisVuitton' twitterde Nicolas Ghesquière twaalf uur voor de show. Bij zijn tweet plaat met een polaroid van het Nederlandse model Rianne van Rompaey (Paparazzi Model Management) gefotografeerd door de beroemde Duitse modefotograaf Juergen Teller op het balkon van het hoofdkantoor van Louis Vuitton in Parijs. Zou de Nederlandse de show openen?