LVMH koopt meerderheidsbelang Nicholas Kirkwood

vrijdag 20 september 2013

Het Franse modeconcern LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) wil Nicholas Kirkwood helpen zijn schoenenmerk internationaal op de kaart te zetten. Het moederbedrijf van onder andere Louis Vuitton, Bulgari, Fendi en Givenchy heeft daarom een meerderheidsbelang gekocht in het schoenenlabel. Het overnamebedrag is niet bekend gemaakt.

"Ik voel opwinding en trots," zegt de 33-jarige schoenenontwerper Nicholas Kirkwood. "LVMH is de eigenaar van de meest gevierde en gerespecteerde modemerken en talenten." Volgens de ontwerper was er meteen een klik tussen hem, Delphine Arnault en Pierre-Yves Roussel van LVMH. "We hebben dezelfde ideeën over design, creativiteit en vakmanschap. Het was gelijk duidelijk dat LVMH de beste partner is voor het merk Nicholas Kirkwood."

Delphine Arnault - dochter van topman Bernard Arnault, en sinds september de nummer twee bij Louis Vuitton - is vooral te spreken over Kirkwoods visie op ondernemerschap. "Zijn talent voor het ontwerpen van schoenen is uitzonderlijk en ik ben onder de indruk van zijn inzet voor innovatie en vakmanschap. We willen Kirkwood in staat stellen om de grenzen van zijn creativiteit te ontdekken, terwijl hij profiteert van de deskundigheid van LVMH."

Nicholas Kirkwood zoekt grenzen van zijn creativiteit met LVMH

Kirkwood studeerde beeldende kunst aan Central Saint Martins in Londen. Op het Cordwainers College leerde hij de kneepjes van het schoenmakersvak. In 2004 richtte hij samen met zijn zakenpartner Christopher Suarez het merk op dat Kirkwoods naam draagt. Zijn collecties liggen momenteel in 150 winkels wereldwijd. Ook heeft het label Nicholas Kirkwood drie flagship stores, in Londen, New York en Las Vegas.

De ontwerper staat bekend om zijn sculpturale schoenen. Kirkwood won twee keer de prijs voor Accessories Designer of the Year, tijdens de British Fashion Awards. In januari dit jaar won hij nog de BFC/Vogue Designer Fashion Fund. Kirkwood won de prijs dankzij het businessplan dat hij met partner Suarez had geschreven. Hij moest het opnemen tegen andere bekende namen uit de modewereld zoals Mary Katrantzou, Roksanda Ilincic en Peter Pilotto.

Foto groot: Nicholas Kirkwood voor Roksada Illincic