LVMH organiseert internationale ontwerpwedstrijd

donderdag 21 november 2013

Het Franse modeconcern LVMH gaat op zoek naar het nieuwe modetalent van de toekomst. Delphine Arnault, dochter van CEO Bernard Arnault, heeft een internationale ontwerpwedstrijd opgezet. Niemand minder dan Karl Lagerfeld, Marc Jacobs, Nicolas Ghesquière, Raf Simons, Phoebe Philo, Riccardo Tisci en Kenzo’s Humberto Leon en Carol Lim zullen de winnaar kiezen.

“We dachten: wie kan er beter dan de ontwerpers van LVMH het nieuwe modetalent van de toekomst scouten?” Aldus Delphine Arnault tegen WWD. De LVMH Young Fashion Designer Prize richt zich op ontwerpers tussen de 18 en 40 jaar oud die minimaal twee collecties hebben ontworpen en verkocht. De winnaar krijgt 300.000 euro prijzengeld om een eigen label op te zetten en een jaar lang professionele coaching.

Ook gaat LVMH drie studiebeurzen ter waarde van 10.000 euro uitloven en een jaarcontract bij een van diens modehuizen, waaronder Louis Vuitton, Dior, Fendi, Givcenchy, Loewe, Pucci en Céline.

Vanaf vandaag tot 2 februari kunnen jonge ontwerpers zich aanmelden via lvmhprize.com. Tijdens de Paris Fashion Week in maart zal LVMH dertig genomineerden invliegen. Zij zullen in het auditorium van het hoofdkantoor van LVMH een showroom inrichten met hun ontwerpen, waarna een commissie van experts – onder meer invloedrijke inkopers, journalisten en stilisten – tien finalisten uit zullen kiezen. Zij moeten een pitch van twintig minuten voorbereiden voor de jury. Eind mei 2014 zal de eerste winnaar gekozen worden.

De 38-jarige dochter van Bernard Arnault, die sinds 2008 ook de adjunct-directeur van Dior is, wil met het initiatief jonge ontwerpers steunen in een industrie waar het moeilijk is om door te breken. “Als de leider in de industrie is het onze taak om talent te vinden, hen te helpen groeien en om ontwerpers te helpen hun bedrijf op te zetten,” aldus Arnault.

Ook Karl Lagerfeld brak door dankzij een ontwerpwedstrijd

LVMH wil de wedstrijd jaarlijks gaan organiseren en heeft daarom een internationaal team aangewezen om de LVMH Young Fashion Designer Prize te coördineren. Onder hen bevindt zich Mark Alizart, de voormalig adviseur van de Franse minister van cultuur Frédéric Mitterand. Het luxeconcern liet weten ook andere modewedstrijden te blijven steunen, zoals de Andam Prize en het International Festival of Fashion and Photography in Hyères.

Ontwerpwedstrijden zijn bepalend geweest voor de doorbraak van hedendaagse topontwerpers. Karl Lagerfeld en Yves Saint Laurent danken hun doorbrank aan de International Woolmark Prize, die vorig jaar nieuw leven in werd geblazen. Viktor & Rolf braken wereldwijd door toen zij in in 1993 de Grote Prijs in Hyères wonnen.

Rivaal Kering, voorheen PPR, kondigde eerder dit jaar aan op zoek te gaan naar jong talent. Samen met Vogue Italië is Kering op zoek gegaan naar 23 stagiairs, voor functies in de marketing, communicatie en productontwikkeling. Modeketen H&M organiseert sinds twee jaar ook een ontwerpwedstrijd, de H&M Design Award.

Foto's: Chanel