Levi's schrapt 800 banen in toplagen

donderdag 27 maart 2014

Levi Strauss & Co. gaat herstructureren om de productiviteit van het bedrijf te verbeteren. In de komende twaalf tot achttien maanden zullen 800 banen worden geschrapt. Het stroomlijnen van de activiteiten zal uiteindelijk resulteren in een kostenbesparing van 175 tot 200 miljoen dollar (127 tot 145 miljoen euro), dat laat het bedrijf weten in een persbericht.

Levi's kondigt herstructurering aan om productiviteit te verbeteren

Levi's herstructurering zal in verschillende fases plaatstvinden. In de eerste fase verwacht het bedrijf een besparing van 75 tot 100 miljoen dollar (54 miljoen tot 73 miljoen euro) te realiseren. Daar tegenover staat dat het bedrijf 65 miljoen euro aan kosten zal maken, die het eerste kwartaal zullen worden bijgeschreven. In deze eerste fase schrapt Levi's 800 banen, oftewel 20 procent van het personeel dat zich niet bezig houdt met de verkoop of de productie. Managementlagen zullen worden verwijderd en overlappende rollen worden geëlimineerd. Daarnaast zullen landen op een andere manier worden geclusterd. Bij het afsluiten van het afgelopen fiscale jaar, op 24 november 2013, had Levi's 16.000 werknemers in dienst.

Levi's is woensdag met de eerste fase gestart. Het personeel is meteen ingelicht over de herstructurering en de aankomende ontslagen, dat laat een woordvoerster van het bedrijf weten. Zij vertelde ook dat de herstructureringsplannen een interne beslissing zijn. “Net als elke succesvolle onderneming is ook Levi's opzoek naar manieren om de winstgevende groei te versnellen. Daaronder valt innovatie en het creëren van een meer flexibele onderneming om consequent te kunnen leveren aan consumenten en onze retailklanten,” aldus de woordvoerster. De exacte invulling van de herstructuring zal per land verschillen.

Levi's zal in de komende periode nog een extra budget vrijmaken om verschillende veranderingen te bekostigen. Dat extra buget wordt gebruikt om de productontwikkeling, planning en go-to-market strategiën te stroomlijnen.

Levi's herstructurering moet zorgen voor een betere concurrentiepositie

Chip Bergh, directeur en CEO bij Levi's, zegt in een reactie op de herstructurering: “De veranderingen zullen er voor zorgen dat we een betere concurrentiepositie krijgen, zowel in onze kostenstructuur als in de markt. Ook zullen de veranderingen onze flexibiliteit verbeteren en stellen ze ons in staat ons meer te concentreren op innovatie, verkoopproductiviteit, omnichannel mogelijkheden en een betere winkelervaring voor consumenten.” Bergh liet verder weten dat de herstructurering de financiële gezondheid van Levi's zal verbeteren.

Levi's boekte in het laatste kwartaal van 2013 een nettowinst van 17 miljoen dollar (12,4 miljoen euro), 67,9 procent lager dan de 53 miljoen die de jeansmaker in het laatste kwartaal van 2012 had geboekt. De omzet daalde met 0,2 procent naar 1,295 miljard dollar (948 miljoen euro). Over het hele jaar steeg de nettowinst met 59,3 procent tot 229 miljoen dollar (166 miljoen euro). De omzet steeg over het hele jaar met 1,6 procent naar 4,68 miljard dollar (3,4 miljard euro).

In 2012 zei Levi's al te kijken naar mogelijkheden om de omzetgroei te verbeteren, toen het bedrijf werd geraakt door de stijgende katoenprijzen. Bergh zei in 2012: “We willen ons focussen op een gebalanceerde groei en zijn ons er van bewust dat we in de onderste lagen sneller moeten groeien dan in de bovenste lagen. Een van de dingen waar we zelf controle over hebben, is de interne kostenstructuur. Daarom kijken we op dit moment hoe we de productiviteit kunnen opvoeren, efficiënter kunnen worden en de structuur dusdanig kunnen aanpassen dat de productiviteit van ons bedrijf optimaal wordt.”