Maison de Bonneterie: Sluiting winkels enige oplossing

vrijdag 21 februari 2014

Zo'n drie weken geleden werd het besluit genomen. De Maison de Bonneterie winkels in Amsterdam en Den Haag gaan deze zomer, na 125 jaar hun deuren sluiten. "Het was een pijnlijk besluit. Maar dit was beter dan doorgaan," zegt Hans Weijel, woordvoerder voor het modebedrijf.

Reden voor de sluiting is de economie. Het modebedrijf acht het, door de te lang aanhoudende recessie in de detailhandel, niet langer economisch verantwoord om de activiteiten voort te zetten. "Alle mogelijkheden hebben de revue gepasseerd. Ook een overname. Maar dit bleek het enige haalbare," zegt Weijel. "Ongeveer drie weken geleden werd de knoop doorgehakt. We zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan."

De winkels in Amsterdam en Den Haag blijven nog in ieder geval tot de zomer open. Maison de Bonneterie is momenteel op zoek naar een huurder voor de winkelpanden. De vestiging in Heemstede, een outletfiliaal, blijft nog wel open. Het is nog niet duidelijk of de winkel in de toekomst ook de deuren gaat sluiten. Voorheen had het modebedrijf twee winkels in Laren, maar die werden in 2011 gesloten.

Met de vakbonden zoekt Maison de Bonneterie momenteel naar een oplossing voor het personeel. Het modebedrijf hoopt de medewerkers zo goed mogelijk van werk naar werk te begeleiden. Vandaag worden alle honderd werknemers, tijdens besloten bijeenkomsten, geïnformeerd over de sluitingen van de winkels. De vakbonden zijn uitgenodigd voor overleg over een sociaal plan.

Maison de Bonneterie gaat winkels in Amsterdam en Den Haag sluiten

Vorig jaar kondigde Maison de Bonneterie nog een nieuwe koers aan. Met de komst van een nieuw managementteam werd het concept met shop-in-shops van merken afgeschaft, en keerde het klassieke modewarenhuis terug naar een centraal inkoopbeleid. Ook opende het bedrijf een webshop. Een jaar eerder, in 2012, werd besloten om Maison de Bonneterie als merk te profileren. "Van oudsher staat Maison de Bonneterie voor stijlvol, persoonlijkheid en service. Die waardes van weleer worden in de communicatie en marketingacties naar voren gebracht," zei toenmalig algemeen directeur Edwin Boer, in juni 2013 tegen FashionUnited.nl.

Maison de Bonneterie is een van de oudste warenhuizen van Nederland. Op 18 maart 1889 opende Maison de Bonneterie haar deuren aan de Kalverstraat in Amsterdam. Het karakteristieke pand aan het Rokin in Amsterdam dateert uit 1905 en ademt met de glazen koepel, de glooiende balustrades, de trappen en de klassieke lift, de geschiedenis van het bedrijf dat dit jaar 125 jaar bestaat. Van de Amsterdamse modepaleizen die in de vorige eeuw floreerden, zijn alleen de Bonneterie en de Bijenkorf nog over. Hirsch & Cie en Modemagazijn Gerzon verdwenen veertig jaar geleden uit de hoofdstad en in 2013 sloot ook Metz & Co. haar deuren.