Mode in Zuiderzeemuseum

vrijdag 12 december 2008

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum aangesteld als gastconservator voor de tentoonstelling 'Gejaagd door de wind'. In die tentoonstelling is werk te zien van tientallen Nederlandse ontwerpers om een beeld te schetsen van de ideeënrijkdom van de Nederlandse modewereld en de verhouding daarvan met de Nederlandse kledingtraditie.

In de oerhollandse setting van het museum geven ontwerpers hun visie op een Hollands thema. Zo laten mannenmodeontwerpers als Francisco van Benthum, Lucas Ossendrijver (Lanvin) en Ivo Mittelmeyer zien hoe de traditionele mannendracht moderne ontwerpen inspireerde en ontwerper Mark Lentelink toont kledingstukken uit de klederdracht en de internationale modewereld waarin het vouwen centraal staat. Illustratoren Piet Paris en Peter Jeroense maakten voor de tentoonstelling een variant op de typische Hollandse tegel.

Het Zuiderzeemuseum heeft een van de grootste collecties streekdrachten in Nederland, bestaande uit kleding, accessoires en sieraden. Verder zijn er collecties van Viktor & Rolf (2007), Alexander van Slobbe (2007) en Francisco van Benthum (2008) aangekocht.

Op de tentoonstelling is ook werk te zien van onder anderen Jan Taminiau, Monique van Heist, Mada van Gaans, Marcha Huskes, Spijkers en Spijkers, Mattijs van Bergen, Saskia van Drimmelen, Jan Jansen, Klavers/van Engelen, Ferdinand Schmeits, Jeroen van Tuyl, Petra Lunenburg, Viviane Sassen, Wendelien Daan, Miep Jukkema, Annaleen Louwes, Dana Lixenberg, Maarten Schets, Barrie Hullegie, Maurice Scheltens en Johannes Schwartz.

Gejaagd door de wind is te zien van 22 maart tot 22 november 2009 als afsluitingstentoonstelling van de jubileummanifestatie voor de zestigste verjaardag van het Zuiderzeemuseum. Van oudsher conserveerde het museum het verleden van de Zuiderzee, met als prioriteit de periode 1880-1932. Nu zoekt het museum de wereld op en wil laten zien hoe Nederlandse tradities en geschiedenis terugkeren in de hedendaagse Nederlandse kunst, cultuur, ontwerp, erfgoed en design.

Foto: Klompen uit de collectie van Viktor&Rolf