Mode stipendium 2014 naar Jan Taminiau

dinsdag 17 december 2013

Dit was een "heftig jaar" zegt modeontwerper Jan Taminiau, "een roller coaster". Hoog tijd om even rust te nemen en de balans op te maken. "Wat is het dan goed dat er mensen zijn die dat aanvoelen en mogelijk maken." Jan Taminiau was "diep geroerd" toen hij een paar weken geleden te horen kreeg dat hij de vierde ontvanger is van het Mode Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds en bij de uitreiking en officiële bekendmaking vanmorgen in het Andaz Hotel in Amsterdam was hij weer even emotioneel. Het is ook niet niets een prijs van vijftigduizend euro. De hoogte van het geldbedrag is echter niet de enige reden dat dit de belangrijkste modeprijs van Nederland is. "De erkenning is groot, daar komt veel moois uit voort," zei Truus Spijkers die samen met haar zus Riet het ontwerpduo Spijkers en Spijkers vormt en het Mode Stipendium een jaar geleden in ontvangst nam.

Ontwerper kroningsjurken ontvangt Modeprijs

Jan Taminiau werkt ruim tien jaar als zelfstandig ontwerper. Zijn afstudeercollectie met de postzakjas is in de modewereld inmiddels een begrip. Dat jasje was ook het eerste ontwerp van zijn hand dat prinses Máxima in het openbaar droeg, bij de opening van de Arnhem Mode Biënnale in 2009. Dit jaar mocht hij twee inhuldigingsjurken voor haar maken. De beelden van de kroning gingen de hele wereld over en sindsdien staat de telefoon in Taminiau's atelier in Baambrugge roodgloeiend. Tijd om na te denken is er nauwelijks.

Het Mode Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat sinds 2011 dankzij de gift van een mecenas die anoniem wil blijven, maar die de Nederlandse mode een warm hart toedraagt. De prijs is bedoeld voor gevestigde ontwerpers die minimaal vijftien collecties hebben gemaakt. Het stipendium moet hen in staat stellen zich artistiek en zakelijk verder te ontwikkelen. In 2011 ging de prijs naar Ilja Visser die het besteedde aan de ontwikkeling van een couturecollectie en een show in het Rijksmuseum. Sinds 2012 is de Dutch Fashion Foundation betrokken bij de selectie en dat jaar ontving Francisco van Benthum de prijs die daarmee zijn eerste eigen winkel opende. De prijswinnaars van 2013 - Truus en Riet Spijkers - hebben hun bedrijf geprofessionaliseerd.

Taminiau: "Alles wat ik verdien gaat terug in het bedrijf. Tien jaar is een balanspunt. Er komt een nieuwe ronde aan en deze prijs helpt om even rust te nemen en na te denken over de volgende paar jaar." Voor de toekomst ziet Jan Taminiau naast mode en schoenen mogelijkheden in interieurartikelen. "Een glas, een stoel, een bed. Het maakt allemaal deel uit van de wereld van een vrouw, net als de jurk en de schoenen."