Mulberry zonder CEO

vrijdag 21 maart 2014

Geen hoofdontwerper, geen show tijdens London Fashion Week, een aantal winstwaarschuwingen en nu is CEO Bruno Guillon ook nog opgestapt. Hij vertrekt per direct bij het Britse modehuis. Mulberry gaat door een lastige tijd.

Twee haar geleden nam Mulberry Bruno Guillon in dienst. Voor het Britse modehuis waren het glorieuze tijden. Het merk was net uitgeroepen tot het 'best presterende modebedrijf', omdat de jaarlijkse winst meer dan verdrievoudigd was. De aandelen van Mulberry groeiden volgens Bloomberg met 526 procent.

Guillon, die CEO Godfrey Davis opvolgde in 2012, bracht het modehuis geen geluk. Het was zijn plan om Mulberry te transformeren van een Brits succesverhaal in een wereldwijd succesverhaal. Hij besloot de kwaliteit van het leer en de prijzen van de tassen te verhogen, zodat het merk exclusiever werd. Ook opende het bedrijf onder zijn leiding meer winkels in het Verre Oosten om daarmee gefortuneerde Aziatische klanten te kunnen dienen. Maar het gevolg was dat het merk meerdere winstwaarschuwingen moest afgeven. Sinds zijn aantreden daalde de waarde van de aandelen met 67 procent.

Voorlopig neemt oud-CEO Godfrey Davies het stokje weer over van Guillon. "Ik wil Bruno bedanken voor zijn tijd en harde werk van de afgelopen twee jaar. Hij heeft geholpen de kwaliteit en het aanbod van Mulberry te verbeteren," zegt Davies in een persbericht. "Ik ben er van overtuigd dat Mulberry de geschiedenis, brand appeal en de producten heeft om het merk verder uit te bouwen."

CEO Bruno Guillon vertrekt per direct bij Britse Mulberry

Volgens the Guardian maakte Guillon de fout om een modehuis te willen redden dat helemaal niet gered hoefde te worden. Het ging goed met Mulberry: het label had een reputatie betaalbare designeritems te verkopen. Het merk deed vooral goede zaken met de Alexa Bag: een model geïnspireerd op de stijl van presentatrice en it-girl Alexa Chung.

Emma Hill bedacht als hoofdontwerper de samenwerkingen met Alexa Chung en later zangeres Lana del Rey. Guillon's strategie strookte niet met de visie van Hill, die sinds 2007 de collecties ontwierp. In juni 2013 stapte ze op, na onenigheid met het management over de creatieve en operationele strategie. Het modehuis zoekt nog steeds naar een opvolger.

Vorige maand lanceerde Mulberry, in een poging de tassenverkoop een nieuwe impuls te geven, een collectie met het Britse model Cara Delevingne. De modeshow voor dit najaar, tijdens London Fashion Week, werd alvast afgezegd.