Nieuwe Olympische sporttenues gepresenteerd

woensdag 30 oktober 2013

Honderd dagen voor aanvang van de Olympische Spelen in Sochi zijn de nieuwe sport- en formele tenues van kledingleveranciers Asics en Suitsupply gepresenteerd. Dat gebeurde voor het eerst op een heuse catwalk in de Hermitage in Amsterdam met mooie modellen en stampende muziek. Een trendbreuk, want hiervoor werd de kleding van de sporters pas op het laatste moment getoond en tot zichtbaar vermaak van de aanwezige sportverslaggevers over zoveel uiterlijk vertoon.

Ook in de sportwereld dringt de mode echter door. De afsluitingsceremonie van de Zomerspelen vorig jaar in Londen stond geheel in het teken van de catwalk en kledingbedrijven zoals River Island en Supertrash haken er met speciale acties op in. Waar Italiaanse atleten 'Giorgio Armani' in hun kledinglabels hebben staan, de Amerikanen 'Ralph Lauren' en de Britten 'Stella McCartney', worden de Nederlandse sporters door Asics en pakkenspecialist Suitsupply gekleed. Sportmerk Asics doet dat al sinds 1994, voor pakkenspecialist Suitsupply is het nu de vierde keer.

Niet allemaal hetzelfde aan

De nieuwe sporttenues van Asics voor de Olympiërs en Paralympiërs zijn zwart met oranje, met keus uit verschillende jacks, broeken en shirts. Chef de mission Maurits Hendriks: "Het is niet de bedoeling dat de sporters er straks allemaal precies hetzelfde uitzien. We kiezen voor een gevarieerd beeld waarin iedereen zelf kan kiezen voor de kleding waar hij of zij zich op dat moment het lekkerst in voelt."

Suitsupply heeft twee outfits voor dames en een voor de heren ontwikkeld. De vrouwelijke sporters kunnen kiezen uit een kort, aangesloten jurkje of een spijkerbroek met jasje. Voor de heren is er een grijze wollen cargo pant met een vest en colbert. Het damesjurkje, damesjasje en het herenvest zijn uitgevoerd in een grote schotse ruit.

Volgens snowboardster Bell Berghuis, die namens de sporters in de kledingcommisie zat, was er in het voortraject voor de formele tenues de meeste discussie over de damesschoenen. "We wilden wel een goede hak." En Suitsupply-hoofdontwerper Murray Coetzee vertelt dat 80 procent van de sportsters niet de veilige spijkerbroek met jasje, maar het sexy geruite jurkje gekozen hebben.

Als kledingleverancier van een Olympisch Team heeft een mode- of sportbedrijf goud in handen. De media aandacht is enorm. Volgens Coetzee hebben de vele positieve reacties op kleding die Suitsupply voor de Zomerspelen had ontwikkeld ook het design team een enorme boost gegeven.