Omzet Marks & Spencer groeit na elf kwartalen weer

donderdag 10 april 2014

ANALYSE_Marks & Spencer heeft donderdag menig analist versteld doen staan bij de bekendmaking van de cijfers van het vierde kwartaal. Uit enquêtes bleek dat analisten verwachtten dat het modebedrijf voor het elfde kwartaal op rij een omzetdaling van 1 procent zou rapporteren, maar het tegendeel bleek waar.

De kledingomzet is in het afgelopen kwartaal juist met 0,6 procent licht toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is er een einde gekomen aan de omzetdalingen. De geliefde Britse retailer verraste de markt met het nieuws dat zijn inspanningen om de vrouwenlijn nieuw leven in te blazen nu al uitbetaald in de vorm van omzetherstel.

Volgens Marc Bolland betaalt de restyling van de vrouwenlijn nu al uit

Marc Bolland, CEO van Marks & Spencer, liet zichtbaar opgelucht weten dat de vrouwentak ‘duidelijke tekenen van verbetering’ laat zien. Ook de totale omzet van kleding (nieuwe winkels meegerekend) nam in het vierde kwartaal toe met 1,3 procent.

Maar analisten zijn nog niet helemaal overtuigd dat M&S hiermee uit het dal is. Bryan Roberts van Kantar Retail EMEA zei in een interview met The Guardian dat de lichte omzetplus ‘absoluut positief nieuws aan het kledingfront’ is, maar dat hij zich nog steeds zorgen maakt over snelgroeiende concurrenten van de modeketen. “We blijven bezorgd dat de retailer marktaandeel blijft afstaan aan soepelere concurrenten,” aldus Roberts. Volgens de analist is het nieuws dat de keten lagere marges en forse afprijzingen hanteert een teken dat er nog steeds werk aan de winkel is om aantrekkelijkere prijzen te creëren om competitief te kunnen blijven.

Verwacht wordt dat de brutomarge van M&S in Groot-Brittannië met ongeveer 20 basispunten lager zal uitvallen. Analisten denken dat het bedrijf ook de omzetprognose niet zal halen. Bolland beloofde in 2020 een jaaromzet van 10,8 à 11,5 miljard pond (13 à 13,9 miljard euro), maar analisten schatten het bedrag op 10,3 miljard pond (12,5 miljard euro).

De totale omzet (inclusief de Food-tak van M&S) steeg 1,9 procent in het vierde kwartaal. De online omzet nam 12,5 procent toe. In het thuisland daalde de totale omzet 0,2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Vele afprijzingen en lage marges baren analisten zorgen

Volgens Bolland reageren consumenten goed op de nieuwe focus van het bedrijf op kwaliteit en stijl. “De verkoop van de M&S vrouwenlijn, die afgelopen herfst een restyling onderging, is zichtbaar gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Onze lente/zomercollectie is goed ontvangen en de stijlverbeteringen zijn onze consumenten opgevallen.”

Maar Cantor Fitzgerald-analist Freddie George zet daar zijn vraagtekens bij. George benadrukt dat hij en zijn team blijven geloven dat het een aantal seizoenen duurt voordat het bestaande team in staat is om een duidelijke verbetering door te voeren in dameskleding.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers maakte M&S ook de meest recente aandelenwaardering bekend door Nplus1 Brewin. Volgens het onafhankelijke onderzoeksbureau zijn de aandelen van de retailer momenteel 6,50 pond (7,86 euro) per stuk waard. Dat zou betekenen dat de aandelenkoers 23 procent is gestegen ten opzichte van de vorige slotkoers. Onderzoekers van Espirito Santo Investment Bank Research hebben een herberekening gedaan en komen uit op een richtprijs van 4,40 pond (5,32 euro), wat een daling van 3,5 procent zou betekenen. Tot op heden wordt de marktwaarde van het bedrijf geschat op 7,5 miljard pond (9,1 miljard euro).

Tekst: Angela González Rodríguez
Vertaling en bewerking: Stephanie Broek