Omzet Zalando groeit 50 procent in 2013

vrijdag 14 februari 2014

In het Duitssprekende deel van Europa heeft Zalando, met 1 miljard euro omzet, het break-even point bereikt. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland vormen verreweg de grootste afzetmarkt voor de Duitse webgigant. In de andere twaalf markten waar het bedrijf actief is boekte Zalando in boekjaar 2013 een netto-omzet van 80 miljoen euro.

In totaal boekte de Duitse webgigant in 2013 in vijftien landen een netto-omzet van 1,8 miljard euro. De omzet steeg met 50 procent, of 600 miljoen euro, in vergelijking met het voorgaande boekjaar, volgens voorlopige cijfers van het bedrijf.

Zalando dankt de groei vooral aan uitbreidingen op het gebied van producten. Voor het eerst sinds de geschiedenis van het bedrijf verkocht Zalando meer kleding dan schoenen. Het bedrijf zegt wel dat de markt uitdagend was in 2013, vooral door de late zomer en de milde winter. Volgens David Schneider, lid van de Raad van Bestuur, zorgde het weer voor hogere kortingen en lagere marges.

Zalando bereikt break-even point voor Duitssprekende landen

Robert Gentz, één van de oprichters van het online modebedrijf, is tevreden: "2013 was een sterk jaar voor ons, en het onderstreept onze leidende positie in Europa's modebranche op het gebied van e-commerce."

In het vierde kwartaal bezochten zo'n 300 miljoen consumenten Zalando. In het hele jaar had de webshop meer dan 13 miljoen actieve klanten, die ten minste één keer een bestelling plaatsten. In 2012 waren dat nog 9 miljoen klanten.

M-commerce speelt een steeds belangrijkere rol. 35 procent van de bezoekers van Zalando winkelt via een smartphone of tablet. Het bedrijf werkte, met een technologieteam van meer dan 400 medewerkers, aan de succesvolle overgang naar het mobiele tijdperk. Inmiddels zijn alle vijftien webshops van het bedrijf mobile enabled. In Duitsland heeft het bedrijf ook apps voor Android en iOS-apparaten.

Zalando zwijgt over mogelijke IPO

Al maanden doen zich geruchten de ronde over de beursgang van Zalando, maar daarover rept het Berlijnse bedrijf met geen woord in het persbericht over de jaarresultaten. De Britse krant the Sunday Times schreef eerder deze maand dat Zalando drie banken heeft ingehuurd om de weg naar de beurs te begeleiden. Goldman Sachs, JP Morgan en Morgan Stanley zouden met de webgigant wel eens de grootste Europese techbeursgang kunnen meemaken, sinds het jaar 2000. In december laaiden de geruchten op omdat Zalando de rechtsvorm van het bedrijf veranderde naar een naamloze vennootschap. Ook werd afscheid genomen van de premium platformen Emeza en Kiomi. Eén naam, Zalando, zou beter zijn voor een beursgang. Zalando zelf zei dat het te veel tijd en geld kostte om de twee merken te ontwikkelen.