Op zoek naar de rode draad bij talentenjacht Goud in WFC

vrijdag 04 mei 2012

Een compliment van Michael Barnaart van Bergen daar lijkt Swinda van Dijk nog het meest mee in haar nopjes. De modeontwerper uit Den Haag noemde de collectie van Van Dijk ‘volwassen’. Ze won de eerste editie van Goud, een nieuw evenement georganiseerd door Marlot Peeters en Iris Roest. Maar eigenlijk was het, ook volgens de vier juryleden, appels met peren vergelijken.

Aarzelend blijven ze bij de deur staan. Twee modieuze meisjes die een kaartje hebben gekocht voor Fashion Event Goud, een modewedstrijd in een World Fashion Centre in Amsterdam. Ruim zevenhonderd gasten hebben zich verzameld in het confectiecentrum: voornamelijk consumenten. In de damestoiletten is het, door de optuttende meisjes voor de spiegels, vechten om de handen te wassen.

Binnen kirt styliste, en voor de gelegenheid presentatrice, Chantal Bles op het podium. Op alle collecties, die acht afgestudeerde modeontwepers presenteren, is ze verliefd, zegt ze. Al verschillen de collecties nog zo. Van goedkope stoffen en loszittende ritsen, tot couture à la Addy van den Krommenacker – jurylid Josh Veldhuizen: “Je kunt hiermee beter naar Milaan gaan” – en streetfashion - jurylid Sepehr Magsoudi: “Je vult het gat op dat de spoorloze Daryl van Wouw heeft achter gelaten”.

Marlot Peeters en Iris Roest wisten vier juryleden en tevens ontwerpers te strikken voor de eerste editie van Fashion Event Goud: Michael Barnaart van Bergen, Sepehr Maghsoudi, Mirte Engelhard en Josh Veldhuizen. De algehele tip die de acht ontwerpers na afloop van het avondvullende programma meekrijgen is dat ze nog beter moeten letten op een rode draad in de collecties. Barnaart van Bergen maakt grapjes over de jurytaken: “We hebben het heel moeilijk gehad en elkaar achter de schermen flink moeten chanteren.”

Eigenlijk moesten tien ontwerpers hun collectie showen in het World Fashion Centre. “Maar twee van hen hebben het niet gered,” vertelt Marlot Peeters. Samen met compagnon Iris Roest selecteerde ze vooraf jonge ontwerpers op afstudeercollecties. Ook zocht het duo contact met ontwerpers die meededen aan tv-programma’s in de mode. Ze willen talentvolle ontwerpers helpen hun droom waar te maken. Het World Fashion Centre werd gekozen als locatie vanwege de associatie met mode.

Swinda van Dijk mag zich nu ‘Golden designer’ noemen. Ze wint een fotoshoot voor een lookbook, een artikel in Advance Magazine, en een verkoopplek bij Mygoldendesigners.com, Fresh Fashion Designers en bij Young Designers United. Ze ontwierp als enige een bruidsjurk, met rok tot boven de knie en een hart van roesjes op de borst. Ook kwam de peplumtrend, met golvende stof op de heupen, veelvuldig terug.

Nieuw in het vak wil Van Dijk zich niet meer noemen. “Ik ben al vijf jaar geleden afgestudeerd,” vertelt de alumna van de Willem de Koonig Academie in Rotterdam. “Ik heb werk gedaan voor Jan Taminiau en bij Supertrash gewerkt.” Maar nu wil Van Dijk, net als de overige zeven ontwerpers, vooral haar eigen mode-imperium opbouwen.

Yasmine Esser

Foto: v.l.n.r. Michael Barnaart van Bergen, Swinda van Dijk met haar bruidsjurk, en Sepehr Maghsoudi.
Fotografie: Model & Faces Photography Zaandam