Oppoetsbeurt voor ateliers én voor aanzien van WFC

dinsdag 05 november 2013

"Hoe erg is de schade?" De liftdeuren schuiven open op de twaalfde verdieping. Nieuwsgierig steken de bezoekers van het World Fashion Centre hun neus naar buiten en snuiven een lucht van rook en schoonmaakmiddelen op. "Vooral roet- en rookschade," zegt een ondernemer die de lift in stapt. "Maar gelukkig is er niemand gewond geraakt."

Op de twaalfde etage van toren 1 in het World Fashion Centre (WFC) - waar afgelopen weekend korte tijd een brand heeft gewoed - is niemand te bekennen. De deuren van de showrooms van bedrijven als Marie Méro en MB Fashion zijn afgesloten. Het is niet te zien hoe groot de schade is. Groot, zegt de brandweer. Maar volgens de Huurdersvereniging WFC valt het allemaal wel mee. Gaat de vereniging iets doen voor de getroffen ondernemers? "We denken niet dat het nodig is," zegt een woordvoerder.

Django Steenbakker heeft een atelier op de dertiende etage, precies boven de showroom waar de brand uitbrak. "Zondagochtend ben ik meteen naar het World Fashion Centre gegaan. Beneden bij de lift stonk het al naar rook. Ik dacht: oké, als dit het is, valt het nog mee. Totdat ik de deur van mijn atelier open trok." Het WFC zorgt dat de ruimte schoongemaakt wordt, maar de ontwerper moet zelf bedenken hoe hij de rooklucht uit zijn kledingstukken krijgt. "Mijn archief van de afgelopen zes jaar hangt er. Ik dacht dat ik het veilig hoog en droog opgeborgen had. Moet je deze trouwjurk ruiken, waar ik aan werkte voor een klant. Die kan ze zo echt niet aan."

De brand brak in de nacht van zaterdag op zondag uit. De brandweer werd die nacht even voor half één gebeld door een bewaker van het gebouw. Het vuur ontstond door een elektrotechnisch mankement in een kookplaat. De brand, die korte tijd uitslaand was, bleef uiteindelijk door snel optreden beperkt tot de twaalfde etage. Ramon Beckers, project manager van het WFC, laat weten dat één showroom brandschade heeft. "De overige showrooms op de twaalfde hebben wel rookschade opgelopen. Voor deze huurders heeft het WFC een passende oplossing gevonden." Hoe het WFC de ondernemers gaat helpen, laat Beckers niet weten.

WFC organiseert World Fashion Today talkshow

Het incident is - na een aantal voorvallen als aanslagen en arrestaties voor ondergronds bankieren in 2011 - een nieuwe smet op het imago van het handelscentrum, dat de directie van het WFC juist wilde oppoetsen. Eerder dit jaar werd ‘World Fashion Today’ gelanceerd, een platform dat nieuws, inspiratie en informatie moet bieden aan iedereen die werkzaam is in de Nederlandse modeindustrie. Het eerste event van het platform was een door stylist Danie Bles verzorgde 'escalator catwalkshow’ in augustus dit jaar. De maandag na de brand stond al een live talkshow gepland.

“Het WFC is één van de grootste modehandelscentra in de wereld,” zegt Marie Lou Witmer, directeur van Witmer Consultancy, een bureau dat gespecialiseerd is in brand- en trendstrategie, tijdens de talkshow. “Hier zitten ondernemers met generaties aan ervaring. Het WFC kan daarom een belangrijke rol vervullen in de branche.” Ook Robert-Jan Bosch, van agentschap Eduard Bosch, hoopt dat er nieuwe energie door het WFC gaat stromen. “Ik ben de derde generatie in het bedrijf. Mijn opa was één van de eerste huurders.”

Yasmine Esser

Foto rechts: Entree WFC
Foto links: World Fashion Today talkshow