Oslo Fashion Week voor minstens n seizoen geannuleerd

maandag 13 januari 2014

De februari-editie van de Oslo Fashion Week (OFW) gaat niet door. “De Noorse Fashion Week moet veranderen en daarvoor is het nodig om één of twee seizoenen over te slaan,” vertelt Pål Vasbotten, tot een paar weken geleden nog algemeen directeur van OFW, aan de Noorse krant Aftenposten. In september stopte hoofdsponsor L'Oreal de jarenlange samenwerking met OFW. Sindsdien staat het belangrijkste mode-evenement van Noorwegen meer dan ooit onder druk.

Oslo Fashion Week Februari 2014 gaat niet door

Vasbotten kondigde vorig najaar al aan af te treden als algemeen directeur van OFW. “Om te overleven kan OFW niet tegelijkertijd het eigendom blijven van, en georganiseerd worden door, slechts één individu. Ik besefte al snel dat het niet mogelijk is de activiteiten rondom OFW te combineren met het opbouwen van een nieuwe organisatiestructuur,” legt Pal Vasbotten uit aan Aftenposten.no.

“Ik gaf mezelf tien jaar de tijd om me op te offeren voor OFW. Die periode is nu voorbij,” aldus de Noor tegen Dagbladet.no. “Op dit moment is OFW echter nog niet klaar voor een nieuwe tien jaar. Er is geen nieuwe eigenaar en geen nieuw management. De samenwerking tussen de belangrijkste spelers bestaat niet. Daarnaast zijn er te weinig ontwerpers die de waarde erkennen van een aparte presentatie van hun collecties, of het zich kunnen veroorloven.”

De voormalig algemeen directeur wil niet in details treden over hoe OFW in de toekomst georganiseerd gaat worden, meldt Aftenposten.no. Ook is het te vroeg om te bepalen of de herfst-editie wel doorgaat.

Door te weinig samenwerking is er minstens één seizoen geen Noorse modeweek

In een reactie op het nieuws vertelt de Noorse ontwerpster Leila Hafzi aan Aftenposten.no dat Vasbotten een van de belangrijkste drijvende krachten achter de Noorse mode-industrie is. “Hij is de kiem van een groot aantal ontwerpers. OFW was een goede leerschool en heeft me geholpen bekend te worden in Noorwegen, maar Vasbotten krijgt nauwelijks de erkenning die hij verdient.” De ontwerpster, met verkooppunten in onder meer Rusland en Italië, is van mening dat de Noorse mode-industrie te klein is om te versplinteren. “De Noorse modewereld moet kunnen steunen op de overheid en het onderzoek van Innovations Norway. Het gefragmenteerde platform van vandaag de dag is onvoldoende om als volwaardige mode-industrie overeind te blijven staan.”

Concurrent Oslo Trend is niet de oorzaak van annuleren Oslo Fashion Week

In juni vorig jaar maakte Every Body Productions bekend ze in februari 2014 een alternatief voor de Noorse Fashion Week zouden bieden, onder de naam Oslo Trend, maar Vasbotten denkt niet dat dit iets te maken heeft met het annuleren van de Olso Fashion Week. “Ik zie het nieuwe evenement niet als een nieuwe modeweek, maar als een gebeurtenis tijdens een modeweek.”

Oslo Fashion Week bestaat tien jaar en was jarenlang de belangrijkste arena voor Noorse ontwerpers als Fam Irvoll en Moods of Norway. De laatste jaren werd het evenement steeds meer bekritiseerd, onder andere omdat de organisatie niet instaat zou zijn om genoeg deelnemers te verzamelen. OFW zou meer een freakshow zijn, of 'Oslo Celeb Week', dan een modeweek, schrijft de Noorse krant Dagbladet.no.

Foto's: Leila Hafzi, Fam Irvoll