Primark tekent voor huur Damrak

donderdag 06 maart 2014

Het gonsde al vanaf mei vorig jaar in de modebranche: Primark zou een winkel openen aan het Damrak in Amsterdam. Bouwinvest, een vermogensbeheerder in vastgoed, heeft in een persbericht de komst van de Ierse budgetketen naar Amsterdam bevestigd. De winkel zal waarschijnlijk eind 2015, begin 2016 de deuren openen.

De verhuurder is Bouwinvest namens het Bouwinvest Dutch Institutional Retail Fund. Top Vastgoed heeft met Primark overeenstemming bereikt.

Primark heeft getekend voor een ruimte van 13.500 vierkante meter aan het Damrak 70 in Amsterdam. De winkelruimte is verdeeld over negen etages. De modeketen gaat 8800 vierkante meter gebruiken voor de winkel zelf. De winkel strekt zich uit van de kelder tot de vijfde etage. Primark krijgt entrees aan het Damrak, de Nieuwendijk en aan de nieuwe Beurspassage.

Collin Boelhouwer, hoofd asset management winkels van Bouwinvest: "Als er één plek is in de Amsterdamse binnenstad waar grote winkels mogelijk zijn, is het wel op deze locatie. Met wekelijks ongeveer 420.000 passanten over het Damrak en de Nieuwendijk, ligt Damrak 70 in één van de drukste winkelgebieden van Nederland. De komst van Primark geeft een nieuwe impuls aan het gebied."

Primark opent winkel in Amsterdam

Het pand, aan het Damrak 70, wordt de komende tijd verbouwd. Het huidige gebouw wordt gestript, waarna er nieuwe baksteen gevels gerealiseerd worden. De winkelpuien op de begane grond worden transparant en hoog. De nieuwe 60 meter brede gevel heeft meer raakvlak met het originele werk van architect Hendrik Petrus Berlage. De Amerikaan Robert Stern is verantwoordelijk voor het ontwerp. Eind 2015 vindt de oplevering van het pand plaats.

Onlangs werd bekend dat ook Starbucks en Zara winkelruimte huren in het pand aan het Damrak, dat in totaal ruim 27.500 vierkante winkelruimte omvat. Momenteel is C&A in het gebouw gevestigd. De Nederlandse kledingketen laat weten in het huidige pand een 7300 vierkante meter grote flagshipstore te openen. C&A blijft gedurende de ingrijpende verbouwing geopend. In september 2015 moet de metamorfose van de winkel klaar zijn.

Het huidige pand aan het Damrak werd in de jaren dertig gebouwd, nadat het pand dat Berlage had ontwikkeld verloren ging na een brand. De winkelruimte van Berlage had zwierige Jugendstil-elementen. Na de brand kreeg het gebouw een strakke gevel. Bouwinvest is eigenaar van de bestaande complexen en opdrachtgever van de herontwikkeling.

Foto klein: Het gebouw waar Primark zich in vestigt, gezien vanaf de Nieuwendijk
Foto groot: Het gebouw gezien vanaf het Damrak