Provinciale Staten geven Moba nog niet op

donderdag 10 april 2014

De Arnhem Mode Biënnale (Moba) was veel te elitair en onvoldoende gericht op een breed publiek. Toch geloven de Provinciale Staten van Gelderland nog dat zo'n evenement van economische betekenis kan zijn voor de stad Arnhem. De Gedeputeerde Staten lieten vorige maand juist weten zich niet opnieuw te willen verbinden aan een evenement als Moba.

De commissie Cultuur besprak gisteravond het financiële tekort waar Moba mee kampt. Het mode-evenement werd afgesloten met een tekort van 270.000 euro, en dat bedrag kan nog oplopen, schrijft de Gelderlander.

Tot 2016 heeft de provincie 330.000 euro op de begroting gereserveerd voor een Arnhems modefeest. De ChristenUnie wil dat het geld ergens anders heen gaat. De partij is nooit fan geweest van Moba. Voorlopig blijft het geld echter beschikbaar, want mogelijk wordt in 2016 weer een mode-evenement georganiseerd. De Statenfracties waren het er over eens dat een nieuw evenement heel anders moet worden dan de vorige Moba-edities. Ze vonden het event te elitair.

De Gedeputeerde Staten namen vorige maand afstand van Moba. Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland pleit voor een 'frisse start'.

Verwachtingen Arnhems mode-evenement te hoog

Op de vijfde editie van Moba - met trendvoorspeller Lidewij Edelkoort als curator en het thema Fetishism in Fashion - kwamen niet voldoende bezoekers af. De teller kwam uit op 28.000 bezoekers. Nog een tegenvaller: het streven van de organisatie om in 2013 het verlies van editie 2011 weg te werken lukte niet. Omdat het de tweede keer op rij was dat het event is afgesloten met een verlies, heeft de reputatie van Moba veel schade opgelopen. In september maakte het college van burgemeester en wethouders bovendien bekend de huidige formule van Moba niet langer houdbaar te vinden.

Uit onderzoek van de LAGroup - in opdracht van de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland - bleek begin maart dat de verwachtingen van het mode-evenement te hoog waren. De gemeente Arnhem, de provincie Gelderland, hogeschool Artez, de modedetailhandel en horeca, de ontwerpers, culturele instellingen: allemaal hadden ze hun eigen wensen en doelstellingen. Voor Moba was het niet haalbaar om aan al die wensen te voldoen.