Surseance voor winkeltak Björn Borg

woensdag 25 september 2013

Björn Borg's distributeur in Nederland DBM (Dutch Brand Management) B.V. heeft surseance van betaling aangevraagd voor de tak DBM Retail B.V. De retailactiveiten van het merk zijn in Nederland onrendabel en worden ingekrompen. De groothandelsactiviteiten en de webshop van het merk blijven buiten schot. Björn Borg telt volgens hun website momenteel 28 concept stores in steden in het hele land. Hoeveel winkels zullen sluiten is nog niet bekend.

Björn Borg moet winkels sluiten

"Wij hebben de laatste drie jaar veel geïnvesteerd om onze winkels gezond te krijgen, dit is helaas niet voldoende gebleken," zegt directeur René de Bruin in het persbericht. "De wholesale activiteiten zijn winstgevend en het merk heeft een sterke positie in het land, ook al kampt de Nederlandse economie met problemen. Wij gaan ons nog meer richten op de samenwerking met onze wholesale klanten. Verder gaan wij de investeringen in E-commerce opvoeren waarmee online nog meer een focus wordt voor Björn Borg."

De reorganisatie zal waarschijnlijk eind dit jaar zijn afgerond. Björn Borg International schat dat door de herstructurering van het Nederlandse retailnetwerk de geconsolideerde jaaromzet van het bedrijf ongeveer 3 à 4 procent lager zal uitvallen. Minder aankopen van de Nederlandse distributeur voor de winkels hier, heeft Björn Borg Internationals omzet al in het tweede kwartaal van 2013 beïnvloed.

Het Zweedse merk meldde vorige maand een winstdaling van 8,7 procent over de eerste helft van dit jaar. De omzet daalde met 3 procent naar 239,2 miljoen Zweedse kronen. In een reactie zei CEO Arthur Engel dat de groepsresultaten onder meer negatief beïnvloed werden door het slechte retailklimaat in Nederland. Nederland is na thuisland Zweden de grootste markt voor het ondergoedmerk.

René de Bruin zegt in een reactie: "Het is altijd spijtig een dergelijk besluit te moeten nemen, zeker omdat het gepaard gaat met het ontslag van medewerkers die zich voor honderd procent het merk hebben ingezet."

Björn Borg is niet het eerste ondermodebedrijf dat in problemen komt. Vorige maand werden onder meer Marlies Dekkers en de Body Cover Group failliet verklaard. Beide bedrijven hebben inmiddels een doorstart gerealiseerd.